МненияПод ножа

Суматоха – тайното оръжие на България!

Битката за Британия е спечелена. Там, където испанската армада се провали, ние тържествуваме

Задържането на интереса в планетарния прайм-тайм не е лесна задача. Ние обаче си имаме „лелки”, „каки” и артистични тандеми

Димитър Герганов

Смут, бъркотия, неразбория, паника, шашарма, суетене – накратко Суматоха. Няма да е пресилено, ако така опишем състоянието на държавата България. Може и по Радичков – „Гора. Разсъмване, музика – в съвременния вариант- чалга, кукуригане на петли. По дърветата са окачени кукерски маски…” В страната на пиар политиката и рязането на ленти една „лелка” изправи на нокти целокупната общественост. В краткия си прес-релийз клетата женица „изпусна” думата „взрив” и институциите настръхнаха. Специализирана техника, роботи и следови кучета изтърбушиха вехтия бус на двама арменски амбуланти пълен с гащи – прани. Бомба не откриха, което е добре. Паника обаче имаше предостатъчно.

В такива случаи винаги се търси виновен и той беше посочен от най-високото място. „Лелката”! Ще се уволняваме. Ще се търси отговорност по наказателния кодекс – заплашват я с до 2 г. затвор. Трудно е да си представим, че пиарката е изрекла страшната дума на своя глава, та тя дори не е „кака”. Сещате се, нали – онези две симпатични дами на средна възраст, които се записват една друга и предизвикват турбуленции от София до Брюксел. Абе – суматоха. Но всяко зло, за добро. Вместо на годишния преглед по отбраната да се чудят как да засилят боеготовността на армията, по-добре да назначат 200-300 „лелки” и „каки”. Подобен нетрадиционен ход рязко ще засили способностите на въоръжените ни сили и ще ни направи неуязвими за поражения от хибридна война. Не, че към момента не се справяме добре – джихадистите дори не могат да ни открият на картата.

Колкото до приноса ни в сухопътна операция – не виждам проблем. Един от първите ни контингенти в задгранични мисии участва с полева баня. За да засилим ударната мощ, този път ще прибавим и взвод от лелки/каки. Ще се нуждаят от въздушна подкрепа, разбира се. Доскоро си мислехме, че нашите 4-5 изправни МИГ-а ни поставят в неловка ситуация пред съюзниците ни. Оказва се, че съвсем не е така. Несравнимо по-богатата от нас Германия може да вдигне във въздуха едва 29 от 60-те си изтребители-бомбардировачи Торнадо – аналози на руските Су. Като прибавим и прехващачите им Еурофайтър, германските ВВС разполагат с под 100 боеспособни самолета. Останалите събират прах в хангарите поради липса на резервни части и т.н. Състоянието на кралските ВВС и тези на Франция не е много по-различно. Затова можем да подготвим езиково експедиционен корпус от лелки/каки и да подкрепим нашите съюзници. И без това небето над Сирия е пренаселено. Според статистиката на поразените цели джихадистите отдавна трябва да са се изпарили.

Но, да се върнем у дома – в чужбина е скука. Артистичният тандем Сидеров-Гаджева издигна филмовото и театрално изкуство до нови висоти. О, Мелпомена – мълчи и се учи! През техните очи офанзивата в НАФТИЗ изглежда така – шайка от изроди брадати и грозни, подкрепени по фланговете от 40!? тежко въоръжени полицаи крещят, блъскат и ритат. Тях двамата, естествено. При това очевидно неравенство в силите самото оцеляване на артистичния тандем е чутовен подвиг. Беър Грилс си гризе ноктите и резервира първия възможен полет до България. Забележителен пример за създаване на Суматоха, достоен да влезе в тактическите наръчници.  От щаба по Отбраната да си водят записки. Може да ги поканят като инструктори за повишаване на подготовката на Специалните ни сили.

В тази нажежена атмосфера срещата на Дейвид Камерън с родни нестинари предизвиква умиление. Битовият уют под звуците на Луна-президент преизпълва с увереност британския премиер в предстоящата изборна битка с лейбъристите. Съперникът му Корбин гледа репортажа по телевизията и чупи нервно пръсти. Бойко образова своя гост относно потайностите на Странджа. Надявам се, да е премълчал само за гробницата на Бастет, че там сега наоколо е малко разхвърляно. Пак гащи – ама непрани. Зарязани от имигрантите, които се промъкват през границата. Наскоро известен генерал-ловец арестува 30 от тях само с една двуцевка. Камерън кима впечатлен и се усмихва по британски. Съпругата му поглежда към стената и се влюбва в народните ни носии. Преоблича се  още в механата. Фоторепортерите щракат като луди, от блясъка на светкавици става светло като ден. Нов моден тренд ще залее като приливна вълна Острова и ще го покори. Битката за Британия е спечелена. Там където испанската армада се провали, ние тържествуваме. Българските работници вече не са трън в петата на британските таблоиди.

Всички ни уважават. Най-силно във Ватикана. Да те „погалят” цели трима папи не е шега работа. Неизвестният до момента факт обикаля светкавично световния инфообмен. Държавници по света си броят папите. Никой естествено не може да се похвали с такова постижение. Вече предизвикваме завист.

Задържането на интереса в планетарния прайм-тайм не е лесна задача. Ние обаче си имаме „лелки”, „каки” и артистични тандеми. Работливи като пчелички. Жертвоготовни на полза роду. Обаятелни. Паднем ли надолу в новините, винаги можем да ги помолим, да ни спретнат една… Суматоха!

 

      

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина