МненияПод ножа

Смразяваща находка изненада пловдивските археолози

Попаднаха на тленните останки на дете, пронизано от стрела в гърдите

До него са открити и костите на възрастен човек, вероятно става въпрос убийствено нападение и палеж в древността

Предполага се, трагедията се е случила при голямото готско нашествие към средата на трети век, когато Филипопол е тежко опожарен  

Зловеща находка смрази кръвта на свикналите на всякакви изненади от земните недра пловдивски археолози. При спасителните разкопки на обекта под пловдивска митрополия, от южната страна на тунела, екипът на Елена Божинова се натъкна на нещо напълно неочаквано- сцена на жестоко убийство от античността.

След като силно впечатляващия обект първо сюрпризира с няколко много ценни находки- част от централната антична улица и фрагменти от масивна арка, дойде време и за друг сюжет, с историко-криминални краски- насилствена смърт на дете.

Докато работим по най-ранните антични нива, в останките на една от жилищните сгради от 2-3в., на пода открихме тленните останки на много малко дете, може би 3-годишно, с железен връх от стрела в гърдите. До него намерихме по-възрастен индивид, от който до момента за излезли само долните крайници. Вероятно става въпрос за убийство, след нападение над жилищната сграда. След него, постройката е била напълно опожарена. Става въпрос за много голям пожар, който е изпепелил всичко. Костите на детето бяха силно обгорени. Но открихме и част от челюстта му, обясни за Под тепето Елена Божинова.  

Все още е рано да се конкретизира какво и кога точно се е случило. Напълно вероятно е детето и възрастният да са били убити, а сградата опожарена, при голямото готско нашествие към средата на трети век, когато Филипопол е тежко опожарен.  

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина