МненияПод ножа

Смениха тихомълком игумена на Бачковския манастир

Пращат архимандрит Симон в Русе

Новият игумен застъпва в неделя, идва от Видин

От тази вечер Бачковската света обител е без  игумен, това става ясно от  съобщение на сайта на Светия синод, публикувано след края на работния ден в петък.

Мотиви за освобождаването на архимандрит Симон не се обявяват, за сметка на това решението влиза в сила веднага. Съобщава се още, че той „ще премине на благодатно служение в Русенска епархия.“

На заседанието на Св. Синод, проведено днес в пълен състав, е взето решение да се назначи „архимандрит Самуил (Николаев Теодосиев), клирик на Видинска епархия на длъжността „игумен” на Бачковската ставропигиална св. обител „Успение Богородично”. Това решение отново влиза в сила веднага.

Въдворяването на новоназначения игумен да извърши Мелнишкия епископ Герасим, Главен секретар на Св. Синод, на 17.12.17г. – 11 Неделя подир Неделя – на св. Праотци, се казва още в съобщението.

Припомняме, че архимандрит Симон стана игумен на Бачковския манастир през юни 2014-а година, като замени на поста сваления предишен игумен – епископ Борис. Тогава действията на Синода бяха провокирани от некоректното поведение на епископа по време на изборите за Варненски митрополит и деяния, които са несъвместими с попрището на православен духовник, заради замесване на името му в скандал с публикувани в интернет клипове със сексуално съдържание.

В мотивите за назначаването на Симон тогава духовниците от Синода изтъкнаха, че се е проявил като „грижовен стопанин и добър духовен ръководител".

Не само Синода, но и миряните нееднократно са казвали, че архимандрит Симон успя  да възстанови доброто име на обителта.

В друго съобщение на сайта се казва, че Синодът освобождава Александра Карамихалева от длъжността началник отдел „Връзки с обществеността", защото не е духовно лице. Тя остава на длъжността гл. редактор на църковния вестник. За началник на отдела е назначен протойерей Николай Георгиев, а Старозагорският митрополит Киприан ще е и говорител на Светия синод.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. ЗАЩО??? КЪДЕ е Пловдивският митрополит, дядо Николай? Защо той не взе отношение и не защити своя достоен събрат, отец Симон, който направи толкова много за манастира? Или тук са намесени други интереси? Или порсто о.Симон е неудобен на самия Пловдивски владика – Николай???

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина