МненияПод ножа

Съдът: Общината не е виновна за мръсния въздух

Великотърновският апелативен съд отхвърли колективния иск за завишените норми на фини прахови частици

За преодоляването на проблема са необходими действия на национално, а не само на местно ниво, смята Темида

Адв. Екимджиев: Обжалваме пред Върховен съд

Колективният иск от 131 граждани срещу общината и РИОСВ- Пловдив за мръсния въздух под тепетата бе отхвърлен от Апелативния съд във Велико Търново. Тамошните магистрати потвърдиха решението на смолянския окръжен съд и отхвърлиха заведения от фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" иск  като неоснователен и недоказан.

Станалото известно като „Делото за мръсния въздух” стартира заради отчетените силно завишени норми на фини прахови частици в Пловдив. Фондацията на адв. Михаил Екимджиев и присъединилите се към колективната жалба 131 пловдивски граждани посочиха като отговорни за това Община Пловдив и РИОСВ- Пловдив, които са били информирани за проблема, но не са предприели  мерки за решаването му. Те настояваха институциите да бъдат осъдени и да бъдат принудени да вземат мерки. Магистратите от Велико Търново отчитат проблема, но смятат, че местната администрация е предприела мерки в тази посока, с което заявяват, че въздухът се замърсява не заради бездействие, а заради други фактори- разположението на града, индустриализация, трафик, отопление. Съдиите смятат, че за преодоляването на проблема са необходими действия на национално, а не само на местно ниво.

Фундаментално неразбиране на материята и на исканията. Така адв. Михаил Екимджиев определи решението на великотърновския апелативен съд в кратък коментар пред Под тепето. Той подчерта, че битката продължава. Обжалваме пред Върховен съд. Разчитаме там да срещнем искания разум и морал от съдиите. Имаме и страсбургска жалба в тази насока, каза адв. Екимджиев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. А Общината нима не може да възпрепятства хилядите автомобили, които паркират в „зелени“ площи, после изнасят калта на улицата и кат изсъхне прахоляка го дишаме???? НА НАЦИОНАЛНО НИВО ЛИ СА ТЕЗИ МЕРКИ? Ами кариерата над Белащица и тя ли е обект с национално значение???
    Кинти, кинти, кинти само кинти им са в главите…. Не знам само как ТЕ не дишат същия въздух като са в Пловдив…може и двойници да имат а ТЕ да са на Малдивите…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина