МненияПод ножа

Поредно нарушение в опожарения склад в Шишманци

Проверка откри нередности и в друг склад, до този предизвикал пожара

Кметът на Община Раковски получи отговор от Екоминистерството за наложените санкции на „Мишовски” ЕООД

Нередности и нарушения в две от сградите на територията на Екозавода в Шишманци откри специално създадена комисия. Тя е сформирана от кмета на Община Раковски Павел Гуджеров и включва служители на администрацията и пожарната. Деветимата специалисти са огледали територията на Завода за преработка на твърди битови отпадъци, в последваща инспекция, след като през юни в един от прилежащите му цехове избухна пожар, горя няколко дни и обгази съседните села.

Проверени са всичките 8 сгради в имота, като са установени нарушени в 2 от тях. Експертната комисия е установила , че сградите  се ползват не по предназначение, без проекти и/или разрешителни от Община Раковски или други инстанции.

Едната е масивна, едноетажна,стоманобетонна и промишлена сграда с площ от 43 429 м2, разположена на територията на Екозавода. Тази сграда горя в периода 02.06.2017 год. ÷ 10.06.2017 год. Към момента на пожара е била пълна с пластмасови опаковки. При проверката на  комисията отново е била претъпкана с полиетиленови и ПВЦ отпадъци.

Другата  масивна едноетажна стоманобетонна, промишлена сграда с площ от 24 506 м2 не е горяла при огнения инцидент, но проверката на работната група е констатирала, че е  пълна с PVC бутилки с обем достигаш до 6-8 м височина.

За описаните сгради  има съставени актове за установяване на административни нарушения, съответно на фирма „КМД” ЕООД, фирма „Мишовски” ЕООД, фирма „Хосмел” ЕООД, съгласно които са нарушени изискванията за безопасност за пожар и не са  отстранени адените предписания. 

Издадено е решение от Община Раковски всички отпадъци да са от сепарираща инсталация, съгласно писмен договор.

Останалите сгради са изглеждали неизползваеми към момента на проверката.

Междувременно  зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е изпратил  отговор на сигнала на кмета Павел Гуджеров с молба за проверка и  последващи действия след пожара. В писмото се казва, че след потушаването на пожара в периода 13-17.07.2017год. е извършена съвместна проверка по документи и на място от експерти на МОСВ и на РИОСВ.

Проверката е констатирала само документални нарушения на "Мишовски" ЕООД – фирмата, която стопанисва площадката за събиране и съхранение на отпадъци, където възникна пожара.

Установено е, че за периода от септември 2016 г. до май 2017 г. не е водена отчетност по надлежния ред, затова директорът на РИОСВ Пловдив е издал наказателно постановление за имуществена санкция от 4000 лв. Предвид, че "Мишовски" ЕООД не са уведомили РИОСВ за възникването на пожара е издадено второ наказателно постановление с наложена санкция от 4000 лв.

Проверката е продължение на предприетите мерки и последващи действия още докато пожара не беше потушен напълно, за които Гуджеров се ангажира с обещание пред  жителите на  с. Шишманци за безкомпромисност към институциите и собствениците на цеха.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина