МненияПод ножа

Пълен обрат: Общината иска нова визия за галерията на Гладстон

Външното оформление на сградата трябва да бъде променено, вътре обемите остават същите

Председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева: Проектът е прекрасен. Няма да отстъпим!

Проектът за галерия на Гладстон няма да се реализира във визията, която бе представена в общински съвет и на която се е спряло Дружеството на пловдивските художници. Това обяви днес кметът Иван Тотев, след откриването на новия билетен център на Главната. Той подчерта, че след консултации с архитектите в Пловдив, общината е взела решение за пълна промяна на външната част на проекта за нова сграда за култура. Тази сутрин изпълнителите от Главболгарстрой са били информирани и са получили указания да измислят и представят на общината ново предложение за външно оформление на сградата. Пълната промяна относно визията на бъдещата галерия на Гладстон идва след многобройни критики срещу лансирания от ДПХ и арх. Петкана Бакалова проект.

Нарочно оставихме темата да отлежи няколко седмици в общественото пространство, за да видим реакциите. До този момент изцяло се съобразявахме с Дружеството на пловдивските художници и винаги сме седели на страни от този обект. Видяхме, че тяхната идея мина с големи драми и през експертен съвет, и през общински съвет. Смятаме, че трябва да има баланс в интересите и Дружеството да има отношение към вътрешното оформление и обемите на галерията. Но тежката дума за това как сградата да се вписва в градската среда и тъкан е на архитектите. Тяхното становище е по-експертно и по-важно. Затова и тази сутрин се взе решение, че допълнителни строителства по сградата на галерията няма да има. Искаме от проектантите нови предложения за оформяне на галерията отвън. Против изграждането на допълнителна структура сме. Искаме ново решение за контактната зона и фасадите, заяви Тотев. Той допълни, че изпълнителят за получи строително разрешение, но така или иначе ще промени проекта.

Кметът не бе информирал председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева и предположи, че тя ще се информира от медиите и ще се разсърди. Изненадващо, Фурнаджиева се оказа на откриването на билетния център и чу от първо лице новината.

Проектът е прекрасен. Той ще бъде аплодиран от целия град. Всички ще го харесат. Няма да отстъпим от него, скръцна със зъби Снежана Фурнаджиева.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Председателката на ДПХ / НАЕМАТЕЛИ там /, организира протести против събаряне на сградата , без да е наясно дали металната конструкция на покрива и няма да се срути на главите на хората и забави проектирането.Изведнъж приятелката й арх.Бакалова представя проект БЕЗ КОНКУРС ,което взриви ДПА и САБ. Сега се изживява като архитект и инвеститор .“Обущарю, не гледай по-високо от обувките!“ е казал Апелес преди 2000 г.

  2. Когато председател на Дружество на Художници (т.е. уж човек с чувство за естетика, пропорции и красота) харесва нещо толкова кичозно и без какъвто и да е било стил и идея, е особено тревожно.

  3. Един път и Тотев да е прав. Сигурно е чел форума тука. Взел си е поука. Ама нямам много надежди проектът да се разхубави. С посочени отгоре проектанти така става.

  4. Ваню що така сменяш настроенията ве, нещо тоя път не се получиха нещата на твоите ортаци по далаверки. Големи екскременти сте, не че не си го знаете, но е добре да се припомня.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина