МненияПод ножа

Оставката на цялото ръководство на НИНКН поискаха от „Да, България”

Днес поискали отвод на арх. Петкана Бакалова като вещо лице по делото за склада Кудоглу, което стартира през април в Административния съд

Влезе ли в сила инициираният от общината и одобрен от МК ПУП за Тютюневия град, нищо не може да го спаси. Сега е моментът администрацията да каже СТОП, настоя арх. Бакалова

Христо Иванов: Тотев да каже дали е кмет или е партиен функционер на ГЕРБ, който участва в  замазване на отговорността на Вежди Рашидов за тази тотална безотговорност

Оставката на цялото ръководство на Националния институт за недвижимо културно наследство поискаха от Пловдив Христо Иванов и арх. Петкана Бакалова от „Да, България”. Това те сториха край изгорелите тютюневи складове, като именно те са поводът за поставяне на въпроса с бъдещето на НИНКН от кандидатите за народни представители. Ръководството на Института са хората, които в последните няколко дни полагат организирани усилия да укрият документацията, която е необходима за изясняване на случая с тютюневия склад на улица „Г.М.Димитров”, за който са дали разрешение за събаряне. Хора, които лъжат и мажат, излизат в болнични, бягат от отговорност. И в момента адвокати на „Да, България” са в Института и се опитват да получат копия от документите по казуса, които вчера и днес отказват да предоставят, обяви Христо Иванов.  

Тук сме, за да си поговорим за корупцията. Корупция означава развала, разруха. Няма по-добро място да видим как тя едновременно разрушава държавата, обществото и паметта на това общество. Опитите за разрушаване на складовете продължават. Това показват документите, които арх. Бакалова съвършено случайно откри. Тези документи представят как паметта се обръща в пари. Тук сме да поставим въпроса колко време ще продължаваме да търпим това нещо. Обвиняват ни, че използваме предизборно това за тема. Ние не я пазим тази тема за последния момент, а просто нямаме намерение да отлагаме нейното повдигане, защото именно в предизборна обстановка гражданите е време да накажат хората, които носят отговорност за това тук. Иначе то ще продължава. Дори виждаме как кметът на Община Пловдив, която в този епизод от разрухата по-скоро е на правилната позиция, в момента е в отпуска и е партиен функционер, а не кмет. Функционер, който в момента участва в замазването на организираното безхаберие на екипа на Вежди Рашидов, каза водачът на листата на коалиция „Да, България”.  

Ние не твърдим, че министър Рашидов е подписвал нещо в този казус. Това, което твърдим е, че министър Рашидов е част от един модел на безхаберие и допустителство на подобни неща. Това не е единствен случай. И понеже разбрах, че кметът на Пловдив е питал дали съм пловдивчанин, ще му отговаря, че аз съм българин. Но когато става дума за паметта на град като Пловдив, всички сме пловдивчани. Нека с тази евтина провинциална патриотарщина да не се опитваме да играем. Става въпрос за българската нация и нейната памет, както и за способността на българското общество да се противопостави срещу организираната разруха и организираната корупция. За това става дума днес и за това става дума на тези избори. Днес и тези дни е моментът, в който отговорните за разрухата трябва да платят политическата цена, заяви Иванов.  

Знаете, че от години винаги съм взимала отношение на базата документи и винаги съм имала експертно поведение. Сега отново е така. В конкретния случай, на 9 март, получих сигнал, не мога да кажа от кого, за това, което се подготвя от Института. А то е, че въпреки заповедта на кмета Иван Тотев за укрепване на склада на „Г.М. Димитров”, се подготвя разрушаването му. Отне ми две седмици, за да стигна до съответните документи и затова излизаме чак сега с тази информация. Миналата сряда г-жа Стоянова от НИНКН ми обясни, че няма проект за укрепване на сградата, а в последствие той ми бе предоставен, но не с пълната документация и информация. Едва тази седмица успяхме да получим заверени копия по Закона за достъп до националния архив. От тях става ясно едно- внесен е проект за временно укрепване на запазените структури на тютюнев склад. А от НИНКН излизат със становище, с което допускат демонтаж и преизграждане. На база него собствениците на склада пускат искане до общината за премахване на склада. Чест прави в случая на Община Пловдив, която явно потресена изпраща запитване до НИНКН с искане да бъдат уведомени дали се разрешава цялостното премахване на склада и дали е приключила процедурата по идентификация. Отговорът от Института от 17 февруари е еднозначен- заради констатираните значителни конструктивни дефекти, се позволява  демонтаж. Отговарят още, че не е приключила процедурата по определяне статута на сградата. А е възможно да има оценка този склад да има характеристиките да бъде единичен паметник на културата. Така, при неприключила оценка се подписва смъртната присъда на този склад, каза арх. Петкана Бакалова, която вчера изнесе документите по казуса в столицата.  Тя подчерта, че Подборния устройствен план за зоната, съгласуван от Министерството септември миналата година и иницииран от Община Пловдив, предвижда седем хиляди квадратни метра застроена площ в повече от съществуващите обеми за въпросния склад.

Бях убедена, че този прозорец, в който функционира служебното правителство, е единственият шанс да спасим тютюневите складове. Разчитах на това, че ще бъде защитен обществения интерес. Какво става в момента в Тютюневия град? В момента има изготвен проект за аварийното укрепване на склада на Кудоглу, което е прекрасно, но собствениците обжалват заповедта на кмета. Има дело в Административния съд и аз бях назначена като вещо лице по него. Днес обаче получих призовка с искане за моя отвод като вещо лице по това дело. Можете да видите колко вещи лица преди мен доброволно са се отказали да направят експертиза. И можете да си отговорите на въпроса защо. Защото е много горещ картоф това, което трябва да се случи. Смятам, че има целенасочена политика за унищожаването на нашия Тютюнев град. Складовете горят от десет години, не от сега, тихичко, с документи и утвърждаване на ПУП-ове и одобряване на инвестиционни проекти. А всичко това, се случва зад гърба ни. Вчера отидох до Института със заявление за допълнителна информация по повод изменението на ПУП-а. Копията бяха подготвени, снимани и заверени. Платихме такса от 200 лева, след което обаче казаха, че не могат да ни ги предоставят. Върнаха ни парите в пет без двайсет. В пет часа вече имах адвокат вътре, който поиска документите по Закона за адвокатурата, но му бе отказано. Днес продължаваме опитите с адвокати да получим документите, за да ги разгледаме, но това ни се отказва, заяви арх. Петкана Бакалова.

Сега имаме шанс да помолим общината да не довежда докрай нещата с Подборния устройствен план, защото само тя може да каже стоп. Влезе ли в сила този ПУП, нищо не може да спаси Тютюневия град. Той предвижда събарянето и премахването на още три склада. Съдбата на Тютюневия град в момента е в ръцете на общината и пловдивчани. Според мен, складовете категорично могат да бъдат укрепени и реставрирани в оригинал. Дори да приемем, че въпросният склад на „Г.М. Димитров” не е имал естетически качества за единичен паметник на културата, след пожара той става такъв. Културното наследство не е снимка, а запис на събития, каза още арх. Бакалова, кандидат за народен представител от „Да, България”.

Много е важно за кмета той да каже дали е пловдивчанин и дали е кмет на Пловдив, а не просто функционер на ГЕРБ. В момента той участва в замазване на отговорността на Вежди Рашидов за тази тотална разруха, която виждаме тук. Рашидов и Борисов са отговорни за този модел на подмяна и превръщане на многохилядна културна ценност в Дисниленд. И сега тези хора са дошли тук да търсят доверието на пловдивчани. Дали на тези избори ще ги накараме да платят политическата цена за този модел, попита Христо Иванов.  

Бъдещето на НИНКН

Арх. Петкана Бакалова заяви, че „Да, България” са заложили в програмата си модел за опазване на културно- историческото наследство. Тя е категорична, че Институтът в настоящия си вид е оставен на самотек и в зависимост. Директор НИНКН няма от години наред. Тази ключова длъжност в държавата се изпълнява временно и това не може да продължава. Към момента служебното правителство обяви този конкурс, което е добре. Но не решава проблема. Тъй като в момента Институтът е поставен в ситуация, в която трябва да функционира без достатъчно кадри, без административна самостоятелност и без финансиране. Няма как да стане. Така не можем да опазваме наследството си. Смятам, че опазването на наследството трябва да бъде в прерогативите на една държавна агенция. Агенция, която да ползва целия експертен потенциал в държавата, който е около 200 души. Всички те могат да бъдат използвани като външна експертна банка на ротационен принцип и да взимат решения. Всяко становище трябва да е подписано от името на всеки един експерт и всички протоколи да бъдат обявявани публично. Цялата документация на тази агенция трябва да е публична, особено тази, касаеща смяната на статут или пък инвестиционни намерения. Изключително важно е също съгласуванията на Министерството на културата да могат да бъдат обжалвани. Защото в момента отношение могат да взимат само пряко заинтересованите лица. А културното наследство е на всички, смята арх. Бакалова.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Най-накрая Христо Иванов се завърна от братска Англия и хотел за 500 лв. на вечер (без закуска). Да си беше останал там, Ице 🙂 Преди изборите – лъжи, след изборите – оправдания. Дано си кажем сбогом!

  2. арх. Петкана Бакалова защо е навела виновно глава?! Защото знае, че лъже, но е гладна… Лъжете хората в очите. Нямат срама тези соросоидни марионетки.

  3. Дай България – прах в очите на хората, еФтин пр и публичност… Сороиди вън!!! Стига с вашите клевети. Доказа се многократни, че сте лъжовни сороиди. Подмамихте и т.нар. Зелени да се сдружат с Вас, за да си подкрепяте уж Зелените протести. Толкова сте елементарни, че не си заслужава да си губя времето с вас.

  4. Що за архитект е тази БАКАЛОВА? Злобна жена и много, много слаб архитект, имали една сграда проектирана от нея. На всяка манджа меродия, сега е с тези смотаняци, защото никой друг не и обръща внимание.
    ЗЛОБНО СЪЩЕСТВО

  5. Корупцията екато чума в Пловдив..заразява всичко! Ясно е , че ни готвят “ изненада“ , общинари, кмет и София.

  6. На Тотев окото няма да му мигне да ги срине – вече е доказал, че може и иска. По-скоро пак ще е жива верига, тъй каот очаквам в изорния ден да се намери там багер да събаря. Жалко, че и служебното правителство не иска да спре това безумие, а наблюдава това раздаване за последно преди новата власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина