МненияПод ножа

Обява: Голям български град търси главен архитект

Нов конкурс за главен архитект със старите изисквания

Малко хора отишли на публичната защита на предишните финалисти, смята кмета

Таня Грозданова

До десетина дни община Пловдив ще обяви нов конкурс за главен архитект, съобщи днес кметът Иван Тотев.

Припомняме, че това е втора изборна процедура в рамките на шест месеца, след внезапната смърт на арх. Румен Русев през месец януари, който заемаше длъжността от 2008-а година. Общинската управа възлагаше големи надежди при предишния конкурс, който приключи без победител на 8 юни 2017 г. Тогава градоначалникът обяви, че тримата финалисти в конкурса за поста са отхвърлени от комисията и никой не е получил достатъчно точки, за да бъде класиран. Точните думи бяха, че нито един от желаещите да заемат мястото на покойния Румен Русев не е издържал последният етап от процедурата – защита на концепция пред комисията. Явиха се общо шестима именити архитекти, като трима отпаданаха след първия кръг. На 18 май т.г. архитектите Валентин Маринов, Емил Жечев и Борис Лазарков не бяха допуснати до защита на концепциите си, а за втори кръг се класират архитектите Димитър Ахрянов, Хубена Салджиева и Илко Николов.

С обявяването на липсата на резултат от конкурса през юни кметът заяви, че до десетина дни ще има нов конкрус. Десетте дни минаха на 18 юни и към днешна дата бяха обявени нови „до дни“ за втората обява за конкурс за главен архитект на Пловдив.

Състезанието ще бъде по старите условия, стана ясно днес от изявлението на Тотев, така че надали писането на новата обява бави нещата.  

Градоначалникът отново изрази старата си надежда, която чухме и при обявяването на първия конкурс „Дано да има повече кандидати.“

Според него провалът на предишния конкурс е доказателство, че в него няма нищо нагласено, нито предварителен фаворит, както коментирали мнозина.  По думите на кмета, малко хора отишли на публичната защита на предишните финалисти.  

Тук е мястото да напомним, че всъщност,  конкурсът за главен архитект на Пловдив до голяма степен е исторически. Тъй като се организира за първи път (нищо че вече има един,той остана без резултат). Досега имаше директно назначаване от кмета, а отскоро, с изменение на Закона за устройство на територията, главните архитекти се избират с конкурси. Такива имаше вече в няколко района в Пловдив.

Общината продължава да работи с временно изпълняващ длъжността главен архитект, това е арх. Юлиана Петрова, която е бивш гл.арх. на район „Централен“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Нещо повече,нас,пловдивчани, ни смята за тъпи!Явно много ни подценява като публика, щом смята,че тези нескопосни обяснения минават!
    Пловни в и пловдивчани не заслужават този кмет и това некомпатентно управление!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина