МненияПод ножа

Общината взима наготово Центъра за деца с аутизъм на I can too

Прекратяват договора на фондацията с 5 години по-рано

Центърът бе изграден с дарения от граждани и бизнеса в цяла България и чужбина, а световни звезди подкрепиха каузата

Таня Грозданова

Както ви разказахме преди три дни Община Пловдив открива нова социална услуга – Център за социална рехабилитация и интеграция на деца с аутизъм, обяви пред репортер на Под тепето ресорният зам.-кмет Георги Титюков. Той разказа, че дейността, делегирана от държавата, ще се развива в сградата на ДКЦ VI и центърът ще отвори врати на 1 юли. Освен това стана ясно, че още преди отварянето му вече има назначен управител, а капацитетът на услугата е 25 деца.

Оказа се, че благородното начинание на градската управа не е замислено по-най благородния начин. Новата социална услуга на общинската дирекция ще се настани на мястото на най-големия в България Център за деца с аутизъм в гр. Пловдив на ул. „Любен Каравелов“ № 5, ет. 3, в сградата на ДКЦ VI до хотел „Лайпциг“. Това става ясно от материалите за предстоящата сесия на Общински съвет – Пловдив. В дневния ред под №20 е залегнало предложение на ресорния зам.-кмет Георги Титюков за прекратяване на договора за ползване на помещенията от Фондация И АЗ МОГА/ I CAN TOO и то 5 години преди изтичането му.

Така Община Пловдив взима наготово Центъра за деца с аутизъм, който бе изграден от I can too!

Фондацията организира дълга благотворителна кампания за набиране на средства по направата на центъра, а в нея се включиха стотици хора – обикновени граждани и  бизнесмени не само от Пловдив, а от цяла България и чужбина. Десетки световни звезди подкрепиха кампанията.  

Припомняме, че през 2015 Фондацията създава Центъра, който е уникален проект за страната, заради визията му да обхване работа, както с детето, така и с цялото му семейство. Екип от специалисти работи за развитие на социалните умения и способностите на децата. С всяко дете има индивидуален подход, който се актуализира спрямо резултатите и неговото състояние. Родителите се обучават за работа с децата си в домашни условия, като им се предоставя възможност за наблюдение на процеса на работа в Центъра. Специалистите се обучават по световни програми за работа с деца с аутизъм, част от които са нови за България.

Това е първият по рода си Център в страната, в който се създава Благотворителен фонд за подпомагане терапията на деца, чиито семейства са с ограничени финансови възможности.

Очаквайте продължение по темата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Нещо ми намирисва цялата тази история.На няколко пъти срещам в коментарите, името на София Тодорова-матраци Тед .Защо ,след като  уж изградила центъра са я уволнили?
    Да разбирам ли , че е била служител на заплата там? Май доста питанки има по този въпрос.Не бих се учудила ,ако се окаже новия управител!?!!!

  2. Спорен е и въпросът кой и с какви средства изгради този център в помещенията предоставени от Общината още през 2011г.. 3-4 години след това тази Фондация не беше направила нищо. Добре, че се заеха собствениците на матраци ТЕД, та с подкрепата на пловдивския бизнес стана ремонтът на помещенията и обзавеждането. Никъде в сайта на тази фондация не успях да намеря кой колко е дарил и за какво са разходвани средствата?!?

  3. Детето ми ходеше там, но тази фондация са пълни измамници и си гледат финансовия интерес. Уж правят кампании и събират средства за децата, а ни се налага да плащаме по 300 лв.на месец за дете!!!!! Ние нямаме такава възможност, а сега както разбрах ще е безплатно за децата и това е чудесно!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина