МненияПод ножа

Обществено опасен пироман ли е клошарят Любчо?

Според свидетели именно от обитаваната от него стая е тръгнала стихията, изпепелила Тютюневия град, а съдът ги прие като достатъчно доказателство за вината на бездомника

Специалисти смятат, че пожарът се е пренесъл по другите складове през топлите технологични и вентилационни връзки, които имали сградите

Прокурорът цитира показания за Данчев: „ След него винаги гори огън”

Адвокатите: По това дело са събрани много маргинални свидетели- клошари и пияници, на чиито показания се гради обвинението. Липсват доказателства за вината на Любчо

Роден е от четвърта бременност на дебилна майка, заради което има вродена форма на лека олигофрения.  Живял в семейство с пет деца, в битова нищета. Бяга още като дете от училище и дома си, за да скита. Не е имал равен старт за влизане в живота. Днес е тревожен, боязлив, тих, нерешителен, с постоянни съмнения, колеблив, с чувство за малоценност и чувство за заплаха, свит, свръхчувствителен, плах. Такъв е изготвеният психологически портрет на арестувания клошар Любомир Данчев. Заключението на експертите прочете адвокат Стефан Левашки в днешната мярка за неотклонение на бездомника. Това ли е човекът, който е изпълнил задачата да запали Тютюневия град. Това не е характерен психопрофил на обществено опасен пироман, какъвто искат да изкарат подзащитния ни. Напротив, днес пред вас и пред медиите той има поведение на човек, който не е направил нищо нередно, каза на финал в пледоарията си адв. Левашки и поиска свобода за клиента си. Като призова прокуратурата да намери и накаже действителните извършители на палежа, както и техните поръчители. Според съда обаче има достатъчно доказателства за това, че е извършил престъплението, може да се укрие или извърши друго престъпление, заради което Темида го остави в ареста в постоянна мярка „Задържане под стража”.

Прелюдията

Заседанието в съда започна със забавяне, тъй като доброволческите адвокати на Любомир Данчев- Зоя Тошкова и Стефан Левашки, не се бяха запознали с папките по делото. Те определиха клиента си като идеалния виновник. Той е най-удобен да бъде необходимият грешник. Поехме защитата му, защото цялата държавна машина е впрегната срещу този безсилен човек, а разследването не работи в друга посока, обявиха двамата юристи преди началото на съдебното заседание. Докато го вкарваха в залата, още с белезници на китките, обвиненият в изпепеляването на Тютюневия град клошар каза пред камерите на националните телевизии с нотка на плахост в гласа, че не е направил нищо и не е отговорен за огъня в складовете. В същия момент прокуратурата го обвинява в умишлен палеж, за който предвиденото наказание е от 3 до 12 години затвор.

Обвинението

Прокурорът по делото Костадин Паскалев изброи редица свидетели по делото, които твърдят в показанията си, че огънят е тръгнал от стаята, обитавана от бездомника Любчо. Според тях пламъците са лумнали от четвъртия етаж на склад на улиците „Иван Вазов” и „Екзарх Йосиф”, собственост на бившия италиански консул Пиетро Луиджи Гия. Именно там е живял Любомир Данчев в продължение на години. Там си е обособил стая с подръчни материали. Битувал е на целия 4 етаж, като го заключвал с катинар, който един от огнеборците е разбил при битката със стихията. Прокурорът цитира думите на някои „колеги” клошари на обвиняемия, които твърдят, че той пушел много и хвърлял фасовете на земята. Именно това е и основната версия на прокуратурата- че пожарът е тръгнал от незагасена цигара, без да обясни за този „умисъл”, който има в обвинението срещу бездомника. За да убеди съда в думите си, прокурорът използва показанията на бездомника Петко Караилиев, който гостувал често на преселника в Тютюневия град. Друг клошар- Красимир Георгиев пък разкрива, че докато живял с Любчо в друг изоставен  запалил, той запалил дюшека си с незагасена цигара, но сам го загасил. За нрава на обвиняемия свидетелства друг от социалната му група- Лазар Даскалов, който живеел на третия етаж в опожарения тютюнев склад. Той разказал пред разследващите, че бил заплашван от Данчев с нож, тъй като той бранил пространството си. Свидетел по делото е и небеизвестният Гюрсел Алиев, който купил бащиния дом на Любчо, но оставил семейството да живее там. Данчеви обаче го разрушили. Според обвинението има данни, че още две сгради, на които през годините е живял Любомир Данчев, са били обект на пожари, като го свързват с общо три огнени стихии, без да има доказателства за това. Прокурорът цитира дословно един от свидетелите Петър Крушков, който казва за Любчо: „ След него винаги гори огън”. Обвинителят Костадин Паскалев подчерта, че пак според свидетелски показания, Данчев много „пие и пуши и заспива с цигара в уста”. Той цитира и думите на работничка в караваната, в която помагал Любчо, която казва, че го виждала около обекта от сутринта до 15 часа следобед, но е бил постоянно пред очите й. Припомняме, че първият сигнал за пожара е приет в 14.53ч.

Експертната справка на пожарната потвърждава свидетелските разкази, че огнището на пожара е именно в помещението, в което е живял обвиняемият. Такъв голям пожар може да се разрази от нещо толкова дребно като една цигара, тъй като структурата на сградите е била изцяло от изсъхнало дърво. Според пожарникаря Христо Димитров, който е разбил катинара на 4-я етаж в склада и е видял откъде гори, на всеки 2-3 минути е падал по един етаж. Колкото до пътя на огъня към другите три склада- сградите имат топли технологични и вентилационни връзки, откъдето са минавали пламъците. Колкото до най-далечния склад от другата страна на улицата- той също има такива връзки с другите сгради, но не се е запалил от там. Предположенията са, че става въпрос за лъчисто запалване, каза пред съда прокурор Костадин Паскалев. Той подчерта, че единствената възможна мярка в случая е „Задържане под стража”, тъй като за домашен арест не може да става дума при лице без дом. Той  получава социална пенсия от около 130 лева, която задоволява неговия екзистенц-минимум, но едва ли би му позволила да плати гаранцията си. А и мярката „Подписка” също предполага домашен арест, мотивира се обвинителят.

Защитата

Адвокат Зоя Тошкова първо атакува обвинението за умишлен палеж. Незагасена цигара или умисъл? Дайте първо това да уточним, защото се обърках. Любчо пушил цигари. Този сиромах няма как да остави недоизпушена цигара, тъй като ги пуши до фитил, а фитилът не гори. По негови данни в този ден, в това помещение, той е изпушил 2 цигари, които е загасил в железен пепелник. Дори да има палеж, той е неумишлен. Но няма доказателства за това. Дори напротив. Голямата част от свидетелите твърдят, че пожарът е тръгнал от покрива. Дори от показанията на пожарникаря Димитров става ясно, че с влизането му във въпросното помещение след разбиването на въпросния катинар, той е видял, че гори покривът. Е, как фасът на Любчо се е качил на покрива, пита адв. Тошкова. Тя е категорична, че не е доказано кое е огнището, а и все още не е готова пожаро-техническата експертиза, която се изработва в момента от столични специалисти. Това не е разследване на пожар, атакува органите на досъдебното производство адвокатката. И цитира други свидетелски показания, според които клиентът й казал „Изгоря ми къщата”. Кой би подпалил собствения си дом? И състоятелно ли е да задържаме някого в ареста само защото е бездомен? Обществено опасен ли е Любчо за това общество, което дори не намери сили да протестира както трябва срещу действията на общинската администрация, попита адв. Зоя Тошкова в съдебната зала. Подзащитният ни е като вълкът от филмчето Ну Погоди.  Самият злодей- пуши, пие и вади нож. По това дело са събрани много маргинални свидетели- клошари и пияници, на чиито показания се гради обвинението. Липсват доказателства за вината на Данчев. И как е възможно от една цигара да изгорят четири толкова масивни сгради, каза след колежката си адв. Стефан Левашки и подчерта пред съда, че общественото мнение е на страната на клиента му.

Темида

Не на страната на Данчев обаче бе Темида. Съдът заключи, че събраните до момента доказателства по делото обосновават в достатъчна степен извода, че Любомир Данчев е извършил деянието, в което е обвинен. За това престъпление го грозят от 3 до 13 години затвор. Налице е реална опасност да извърши друго престъпление, която се извежда и от степенна на обществена опасност на престъплението, която в този случай несъмнено е висока. Касае се за посегателство над културни ценности, символи на градския облик. От друга страна липсата на семейна ангажираност, на постоянна трудова заетост, на постоянен адрес, невъзможността Любомир Данчев да бъде намерен на известния му по лична карта адрес, скитническия начин на живот, мотивират реалната опасност и да се укрие и съществено да затрудни воденото против него наказателно преследване, се казва в решението на съдия Станислава Боцева. Тя обясни на клошаря Любчо с прости думи, че подготвяната в момента пожаро-техническа експертиза е разковничето в това дело, но има достатъчно доказателства, че той е извършил престъплението. Съдия Боцева подчерта още, че според свидетелските показания именно от неговата стая е тръгнала стихията, изпепелила културно-историческото наследство. И даде дата за евентуално обжалване на горна апелативна инстанция- 1 септември. Адвокатите на обвиняемия пък го успокоиха, че ще обжалват мярката и ще се борят за свободата му.   

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина