МненияПод ножа

Нямало батерии за дарените светофари на пешеходната пътека на „Шести септември“

Три години никой не предприема нищо за нови, няма обяснение защо

Може би отговорът наистина ще се окаже: защото не са част от Големия транспортен проект

Знаем за неработещия светофар.  Не е вярно, че не работят всички от дарените през 2012-а година. Има неработещи на места. Така отговори на въпроса на Под тепето „защо не работи дарената светлинна сигнализация на пешеходната пътека-убиец“, директорът на общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта“  (ОКТ) инж. Борислав Кръстев.

Припомняме, че с дарение на стойност 200 хил.лв. през есента на 2012-а година в Пловдив бяха оборудвани с допълнителна светодиодна светлинна сигнализация 78 пешеходни пътеки, а на 18 "зебри" бе инсталиран и звуков сигнал. Тогава бе инсталирана мигаща сигнализация и звуков детектор и на „зебрата“ на бул. „Шести септември“, където в навечерието на Великден загина жена пред бар Вижън. Дарението обаче към днешна дата не работи и това е така повече от 3 години.

Тръгнахме по следите на това кой трябва да стопанисва дарението. Макар че отговора на този въпрос би трябвало да е изначално ясен, очевидно е че грижа за устройствата няма, а това се отразява и на безопасността на пешеходците.

Въпреки че отрече останалите дарени светофарни уредби да не работят, инж. Кръстев не можа да посочи, колко са действащи и колко не са. Възможно е да не е бил подготвен за отговора на този въпрос.

Борислав Кръстев увери, че предприятието му работи ежедневно, въпреки че отстрани това не се вижда. „Търсим технически решения постоянно, действаме, въпреки че изглежда, че действаме само  след инцидент, като случая при Лекси и на „6-ти септември“, но това не е така.“ 

В случая със светодиодния пешеходен светофар на злополучната зебра става дума за липса на акумулатор. „Често при този вид светофари на слънчеви батерии проблемът е в акумулаторните батерии, които падат много бързо. При тях захранването е като при таблата на спирките, които са със соларно зареждане. И батериите падат в зависимост от това, колко бързо „бягат човечетата“, поясни шефът на ОКТ.

По думите му, проблемът би могъл да се реши с обявената обществена поръчка за вертикална сигнализация към Знаково стопанство. В нея има включени и акумулаторни батерии за замяна. Би могъл защото те са с различни технически характеристики и е възможно да не стават за точно такива светофари, уточни Борислав Кръстев. Става дума за  поръчка на  стойност 170 000 лева, като батериите в нея са само една от опциите по доставките.

До тук от отговорите му става ясно, че нещо се прави, ама не ясно какво, както и не е ясно дали това нещо ще става за нещо. Затова зададохме въпроса по друг начин и с уточнения:

Г-н Кръстев, този светофар специално не работи от 3 години, така е и с другите за които сега очаквате някакви акумулатори, които може и да не станат. На ясно сме, че през тези повече от 3 години, не вие сте ръководили това предприятие, но как ще коментирате факта, че 3 години на булеварда с най-много катастрофи в града има неработещ светофар и никой нищо не прави? 

„За мен е необяснимо защо никой от предшествениците ми не е предприел действия за това. Явно не е много лесно за това и никой преди не се хващал да го прави.“     

Тук само ще цитираме коментара на зам.-кмета Димитър Кацарски, на който зададохме  въпроса „Защо дарените светофари не се поддържат“. Той каза, че най – вероятно не са част от Големия транспортен проект на Пловдив.

Припомняме, че днес бул. „Шести септември“ в участъка от кръстовището на бул. „Руски“ до ул. „Жан Жорес“  се затваря за движение за един час – от 13:30 до 14:30 ч. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина