МненияПод ножа

Монтираха строителен кран в склада Кудоглу

Очаква се скоро да започне същинската част от укрепването на паметника на културата

Строителен кран бе монтиран във вътрешността на перлата на тютюневия град- склада Кудоглу, видя на място Под тепето. С него се очаква съвсем скоро да започне същинската част от дейностите по укрепването на паметника на културата. Която включва поставянето на специфична метална конструкция, която да съхрани автентичната фасада на сградата. Новината от днес идва след решението на Върховния административен съд да отхвърли жалбата на собствениците на изгорелите тютюневи складове "Кудоглу" – "Р.И.П.А." ООД, с която се искаше спирането на предварителното изпълнение на заповедта за укрепването им. Това съобщи "Дневник" вчера.

Със заповед от 1.09.2016 г. собствениците на паметниците на културата, които изгоряха при пожар миналия август, са задължени от община Пловдив да ги укрепят. Въпреки че неведнъж декларира желанието си да уважи културното наследство на града, "Р.И.П.А." обжалва тази заповед, като с отделна жалба до Административния съд в Пловдив поиска спирането на предварителното й изпълнение. С решението на втората инстанция – ВАС – делото се връща в Пловдив, за да бъде разгледано по същество.

Така се очаква склада Кудоглу да бъде реално укрепен в следващите два месеца и половина. Припомняме, че дейностите по аварийното запазване на фасадата, стартираха на 24 април и трябва да продължат общо 90 дни.  
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Само създават допълнителни неприятности на собствениците.Горките хора!Какво ли трябва да измислят след укрепването,за да ги срутят и построят най-сетне МОЛ-а си и апартаментите по 2000 евро квадрата.Слагаме пуканките в микрото…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина