МненияПод ножа

Кметът подмина протестиращите майки пред Общината

Родители от Пловдив поискаха камери във всички детски заведения и мандатност на директорите

Семейство от Панагюрище се включи в протеста

Денят, в който от Пловдив излезе ужасяващата история на малтретираните 3-годишни близнаци, 20 семейства с малки деца се събраха на протест пред сградата на Общината на пл. „Стефан Стамболов“ 1. Майки и татковци доведоха малчуганите си и огласиха площада с детски песнички и издигнаха плакати с искания за камери във всички детски заведения и мандатност на директорите. Протестът започна в 17,30 часа в сряда – 21 февруари- и продължи повече от час.

„Поставете камери във всички детски заведения! Спрете насилието върху децата ни, те са нашето бъдеще!“; „Родители срещу насилието в детските заведения“; Не на насилието в детските заведения! Да на видеонаблюдението!“ – това бяха изписали протестиращите на плакатите.   

Проходило момченце, което чака ред за детска градина, активно размахваше изпринтен знак стоп, на който пишеше „Аз съм против насилието над децата“.

Семейството на Грета Радичева от Панагюрище, чийто 2-годишен малчуган получи чудовищни синини в детското заведение, пътува да Пловдив, за да се включи в протеста.  

„Абсолютно не съм съгласна с позицията, че камерите няма да решат проблема! Ние също работим под видеонаблюдение. Може би има нещо съмнително, което ги притеснява. Какво толкова ги е страх? Донякъде камерите ще решат проблема, защото отношението към децата ще е коренно различно, когато учителите са под наблюдение," заяви пострадалата майка.  

Васил Николов – един от организаторите на протеста в Пловдив, обяви искането на недоволните за мандатност на директорите. По думите му, така те ще имат възможност да се доказват, да бъдат предприемчиви и инициативни. „Сега , когато един директор се добере до поста, той е там до пенсия. Голяма част от тях се държат като феодали. Държат се зле с учители, ученици, когато този човек знае, че след 4 години пак отива на конкурс ще се старае повече. Ще назначава само добри учители, а не такива които са му удобни,“ коментира Николов.

Протестиращите са единодушни, че в момента за добър директор се смята този, за когото не се е чуло нищо през цялата му кариера. Той по-добре прикрива и замита проблемите, отколкото да се изправя срещу тях. Според родителите модерният стил на управление  – при проблем той да се покаже отпред и да му се търси решение с общи усилия, както на родителите, така и на институциите – трябва да се приложи и в детските ясли и градини.  

„Ние сме твърдо против това, което изрази зам.-министър Деница Сачева в сутрешния блок на Нова, че със скритата камера в Бургас нищо не са е решило, а само са се създали повече проблеми. Дори имаше манипулации, че родители съдят родители за тази камера. Не може зам.-министър да твърди, че е по-добре да не се е разбрало за този проблем.

Родителите са категорично против твърденията на директорите на детски заведения, че не са знаели за случващото се в занималните и тепърва чували за крясъците. „Моля ви, та те са в една сграда! Това не е възможно, просто те са си мълчали, ако може проблемът да отмине,“ коментира още Васил Николов.

Докато организаторът на протеста казва думата „отмине“, от сградата на общината излиза кметът Иван Тотев. Дошъл е краят на работната му сряда и той отминава протестиращите родители на път за паркинга.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина