МненияПод ножа

Кални водопади се стичат от Биологическия факултет върху къщите на пловдивчани

Опасните камъни, срутили се върху къщите преди години са обезопасени с бетонна ограда

Странно изискване за създаване на градинка с райграс причинява калните водопади

Кални водопади се изливат при всеки дъжд върху имотите на пловдивчани, които живеят на улица „Рилски метох“. Потърпевши са собствениците, които пострадаха преди години от срутване на каменен зид върху къщите им. Реакцията на държавните институции, собственици на имотите, от които се срути зида, са направили бетонна преграда, която да предпазва къщите в подножието на хълма от нови срутвания. Бетонната преграда обаче е превърната в саксия, тъй като пространството е запълнено с пръст и там е засадена трева, разказаха потърпевшите пловдивчани.

Три години водим дела срещу Министерство на финансите, Областна управа и Пловдивския университет. Въпреки признатата вина от страна на Областна управа, собствениците още не са обезщетени от срутилата се ограда на Биологическия факултет на ПУ, разказват пловдивчани. В резултат Областна управа е построила бетонен подзид, който обаче се отводнява в имотите на частните собственици на улица „Рилски метох“. Огромно количество кал пълни имотите на гражданите, но реакции рядко има.

„Губим доверие в институциите, започваме да губим доверие и в съда. Продължават уврежданията върху имотите ни, заради свличащите се кални наноси“, разказаха потърпевшите.

Бетонният пояс е натъпкан с пръст, за да се превърне в зелена морава, засадена с райграс, по препоръка на Националния институт за недвижимо културно наследство. Това се оказало изискване от НИНКН за изпълнение на този проект в границите на Старинен Пловдив. Причината цялата кал да се излива в имотите е липсата на отводнителна система. „Там растителност никога не е имало, това е един стръмен склон, на който нищо не вирее“, разказаха местните с изненада защо го има това изискване.

Ден след пороя, собствениците на улица „Рилски метох“ са получили обещание да им бъде изчистен имота. „Това е много човешко от тяхна страна. Надеждата ни е това да не се повтаря и инженерът, измислил това решение, да си поправи проекта. Едва ли това ще се случи, обаче“, коментираха пловдивчаните. Те ще обжалват проекта в НИНКН.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина