МненияПод ножа

Иван Тотев, като председател на УС на „Пловдив 2019“ не е изпълнил решение на съвета, освен това не ходел на заседанията

Това и несъгласие с политиката за подготовката на Европейска столица на културата, изтъкнаха като мотиви за оставките си четиримата – Пенка Калинкова, д-р Мариана Чолакова, Любозар Фратев и Милена Чакандракова, които Фондацията

Липсата на диалог в УС, нарушена етика, освобождаването на издателя Манол Пейков, задкулисие и партийни договорки са останалите причини

Иван Тотев, като председател на Управителния съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“ не е изпълнил решение на съвета, това стана ясно от изявленията на четиримата членове на УС, които подадоха оставки след днешната извънредна сесия на Общинския съвет. Става дума за решение от 22 май, с което УС иска да се проведе такова заседание с общинските съветници, както и да бъде възстановен на длъжност Манол Пейков. Това решение е подписано и от градоначалника, поясниха подалите оставка.  

Пенка Калинкова, д-р Мариана Чолакова, Любозар Фратев и Милена Чакандракова напускат „Пловдив 2019“. Те връчиха групово оставките си на председателя на УС Иван Тотев в края на сесията. Четиримата изтъкват следните основни мотиви:  несъгласие с политиката за подготовката на Европейска столица на културата, липсата на диалог в УС, нарушена етика, освобождаването на издателя Манол Пейков, задкулисие и партийни договорки.

Четиримата раздадоха на журналистите папки с кореспонденцията между УС на фондацията,  Общинския съвет на Пловдив и кмета на града. По думите на Калинкова доументите в папката описват, желанието тези неща да се изяснят между тях, без свидетели. В крайна сметка има тотален отказ това да се случи, смятат четиримата.

Вижте какво каза всеки един от тях.

Пенка Калинкова: „Това предложение на БСП за извънредна сесия съвпада с наше желание отпреди два месеца да има подобна сесия, където да поставим въпроси които ни вълнуват и да потърсим с общи усилия решението им. Това е просто някаква паралелност!

За нас всичко това е с натрупване. Случаят с Манол Пейков е просто лампичката, която светна и капката, която преля чашата. Защото аз мисля, че комуникацията отдавна е нарушена…

Аз лично съжалявам, че не  подадох оставка при победата 2014-а година! Да, на нас ни е скъпо всичко, което се случва в Пловдив 2019. Ние с г-н Фратев , Марияна, а по-късно Манол и Милена, сме хората от преди началото още.

Това което ме притеснява са инфраструктурните проекти. Това което ще остане за поколенията. Ние с вас ще се порадваме, ще се повеселим, а какво ще остане?!“

Любозар Фратев: „Надявам се, че интересът е по-повод на оставката, а не за работата на Фондацията. Защото тук всичко за това бе обяснено, дадоха ви информация, материали, внушиха ви разяснения, всеки си носи глава на раменете и може сам да решава.

Изчакахме да мине отчета, тъй като ние сме отговорни за тази си работа през последните 7 години.

Причината е нарушената комуникация в УС и по-специално с управителя. Ние не искахме преди това да говорим по този въпрос. Отправили сме му две покани, с които искахме да се срещнем и да си изясним проблеми, които възникнаха по неизпълнение решението на УС. Имаме решение от 22 май, подписано от него, предлагащо две неща: да се преразгледа решението на Об С за отстраняване на член на УС и да се насрочи сесия затова какво работи фондацията, защото има явно неразбиране и да може Об С да научи това нещо.

Два месеца по-късно това се случва и то не по нашето искане. В това число той самия си праща  писмото и до него, ако амнезията го налегне и не може да си спомни за какво е говорил и какво е подписал(визира Ив.Тотев като председател на УС).

Пак казваме – тук въпросът не е за личността, той е принципен. След като той счита, че това решение е неправилно взето, след като той счита, че няма комуникация на Фондацията с Об С с обществеността, била се капсулирала, а не той е шефът на тази фондация, който иска да я представи. Ние искахме час по-скоро воглаве с него това нещо да се разгледа.

Сега опозицията му удари шамар. Аз така го разбирам, след като тя пое инициативата да се разгледа това нещо, а не той. След като няма тази комуникация и не иска да разговаря с нас, ние считаме, че тези методи на управление са недемократични, че подходът е неетичен и ние се оттегляме. Това са нещата.

А това, че Манол (не го знам на колко е години), но той като едно чистосърдечно дете каза „Царят е гол!“ Това каза и всички тези уважаеми наши избраници се обидиха. Защото той им каза, ами вие по този начин решавате и въпросите за милиони, както решавате и съдбата на един човек, който е градил някакъв авторитет. Какво е това?! Той им го каза и те затова се обидиха. Ако си спомняте те пред вас веднага казаха, Да бе, да, станала е грешка и ще я поправим на другото заседание. Обаче след това той тръгна да прави изявления и те се обидиха, защото им каза истината.“

На въпроса, няма ли да ви обвинят в бойкот, защото остава многото работа за малко време до  2019 г, Фратев поясни, че в оставките им пише, че са готови да работят за каузата, както е било и досега. После допълни, че УСС има достатъчен капаците от 9 души. „Да се събират и да решават.  Друг е въпросът, че те не идват на тези заседания. Вземете протоколите и вижте кой на колко заседания е присъствал.

На въпрос на Под тепето към четиримата „На колко заседания е присъствал председателят на УС, г-жа Калинкова отказа да отговори, а думата взе

Милена Чакандракова: „От 1 януари до 1 юли сме провели общо 11 заседания, което е на всеки две седмици. На три е присъствал нашият председател. На въпросното от 22 май, на което той се подписа за преразглеждане на решението на Об С и за свикване на сесия. От тогава до сега минаха почти три месеца.

След промените в УС имаше едно заседание, но то нямаше кворум. Не се явиха някои членове и председателят също.  

Марияна Чолакова: „Не е важно колко са заседанията. Количеството не прави качество, важно е какво се разглежда и какви са поводите за взимане на решение.

Върви една линия на внушение за нашето силно его, затова как сме натяквали нещо. Казах го и  в залата, събрала ни е една голяма кауза, а не его. С оставките ни казваме, че вече нямаме възможност да бъдем полезни, тоест въпросът опира до това да бъдем удобни. Въпросът е да се взимат демократично обсъдени решения, защото ние носим отговорност за тях , включително и наказателна.

Истината е, че в момента ние се чувстваме блокирани. Това което се случи с Манол Пейков е въпрос на принципна позиция. Въпрос на култура  е не само да говорим за инфраструктура и културни проекти, въпрос на култура е да говорим и за етика! И когато има грешка, че има изправяне. Въпрос на култура е да говорим за справедливост!

Някой бе подхвърлил – да си търси правата в съда. Що за култура е да подхвърлиш нещо за някого и да не му дадеш възможност да се защити?! Аз съм водила това заседание и с ясна отговорност заявявам, че Манол никога не е казал такова нещо.

Много внимателно трябва да се говори за това подхвърляне и неща, които касаят репутацията на хората, които работят. Защото, вярвайте ми – проектът ще приключи, ще остане само инфраструктурата, обществото се състои от хора и ние трябва да имаме огромен респект към всеки един човек !

Изобщо не ме интересува, че че някой ще каже „Голяма работа това е един човек“. Днес е Манол, Утре може да съм аз."

Очаквайте и изявлението на Манол Пейков, който също присъстваше на извънредното заседание на Общинския съвет, посветено на робатотата на фондацията.

Следва и кметската реакция на оставките.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. „Гъзът ми не е отзад“ шикалкавил зам-кметът Розалина П. пред Т .Грозданова от ПодТепето на ВАЖНИ ВЪПРОСИ ЗА ВЕЛОДРОМА, тенекиения колодрум, непотребен на неколодрумещите данъкоплатци. Отправени от април, ОФИЦИАЛНО от юни, СРОКЪТ за отговор изтече на 3ти юли. ОЧАКВАМЕ информацията, Дернев не се разсейвай, лигльо, стга с твоя КАПАНА и Бира-Тиквеник

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина