МненияПод ножа

Инвеститорът на ул.”Отец Паисий”: Изрядни сме, проектът ни е съобразен с всички изисквания

Възстановяваме оригиналния проект на арх. Джаков от 1921г. по архивни сведения, подчертава проектантът Иван Щерев

От Министерството на културата не са искали от нас да укрепваме фасадата, твърди архитектът

Така ще изглежда сградата на "Отец Паисий"А така изглеждаше до скороПроектът ни е съобразен с всички изисквания. Документацията ни е изрядна във всяко едно отношение. Одобрена е от всички инстанции- НИНКН, Община Пловдив и район Централен. Това заявиха пред Под тепето инвеститорите на улица „Отец Паисий” и архитектът, проектирал бъдещата сграда на мястото на паметника на културата от категория „за сведение”, за чието събаряне писахме днес. Те подчертаха пред медията ни, че действат с отношение и искат да оставят една добра архитектурна следа в Пловдив. И са категорични, че всички техни актове са регламентирани и не са в разрез със становището за съгласуване от Министерството на културата, което утре ща прави проверка. Не са изисквали от нас да укрепваме фасадата. Казаха, че трябва да запазим автентичния й вид. А ние го правим. Визията на бъдещата сграда е съобразена изцяло и е в пълен унисон с оригиналния проект от 1921г. на арх. Стефан Джаков, който така и не е реализиран в цялост. Ще го възстановим по архивни сведения, разполагаме с тях, заяви арх. Иван Щерев. Дълго време приземното ниво на сградата функционирала като фурна. Лицето е било с големи витражи и мецанин, които са част и от новия проект. Ще работим само с най-добрите материали- гранит, качествено дърво за дограмите и витражите. Ще запазим парапета на терасата, като преди това ще го реставрираме, за да го имплантираме в бъдещата фасада, допълва арх. Иван Щерев. Той уточни, че в неговия проект се предвижда градеж на петно от имота, на което досега такъв е нямало. Той ще влиза навътре от тротоара, като идеята му е да дава сведение за автентичните форми на старата постройка. На върха пък е предвидена тераса, която няма да се вижда от нивото на улицата.

Гърбът на сградатаВ рамките на 3 години сме преминали през всички процедури. Нашата идея е бъдещата сграда да се впише в средата и да се използва и за културен живот, като това ще може да се случва в двора, който запазваме, казва на финал той.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Проектът няма нищо общо със старата къща. Дори и цвета е различен – типично модерно-идилично пасковено по 20лв. баката

  2. На снимки винаги е добре ( и това е относително) , в реалния живот у нас обаче, нещата са малко по- нали…така. Да не стане като тютюневия склад, който сега ще стои в този абсурден вид години наред… а с дупката на Цар Асен какво стана..?!!

  3. Много грозна сграда, защо не са се намесил КАБ и САБ. Арх. Щерев, арх. Жечев и арх. Здравко Димитров/ разширението на х-л „Марица/са срам за ГИЛДИЯТА.
    Всеки може да сравни старата с новата фасада. Щерев, Щерев къде и за какво си учил?

  4. Очевидно е, че и по проект сградата е груба имитация на оригинала – плосък покрив, нехарактерен за епохата скат от 45 градуса към улицата, подобно на масовите кооперации, липсващ детайл, модерна фасада отзад. НИНКН грубо е нарушил принципите си, а арх Щерев е демонстрирал дефицит на талант и обществена отговорност. И това преди да срутят самата сграда. Сигурно инвеститорът е доволен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина