МненияПод ножа

Инвеститори търпеливо чакат паметник на културата да падне сам

Останките от архитектурното бижу на „Цар Асен” едва ли ще оцелеят зимата, след като къщата бе полусрутена незаконно в началото на годината

Фасадата нито е укрепена, нито е обезопасена от бизнесдамата Жанет Павлова

Гледка от центъра на Европейската столица на културата през 2019-таОстанките от полусъборения по незаконен начин паметник на културата на ул. „Цар Асен” няма да оцелеят тази зима. Това смятат архитекти, които очакват все пак прилична развръзка на историята с обруганото в името на инвестиционния интерес архитектурно бижу в супер центъра на Пловдив. Оцелелите парчета от прекрасната фасада са оставени неукрепени и необезопасени и едва ли ще издържат по-лоши метеорологични условия. Фасадата не само може да изчезне завинаги от градската архитектурна карта, но представлява директна опасност за преминаващите пешеходци, тъй като единствено една табела препоръчва на минувачите да минат по другия тротоар. Парчета от мазилката и късове от зидарията заканително висят над главите на хората, а няма дори заградителни мрежи или ограда. За капак, красивите и днес архитектурни форми са станали платно на неизвестни фасадни драскачи. 

Очевидно е, че собственичката на имота, която го бутна незаконно през февруари тази година, въпреки че имаше задължение да запази и укрепи фасадата, чака с нетърпение всичко да се срути, за да няма пречки да строи. Става въпрос за бизнесдамата Жанет Павлова, която върти веригата Лекси. Тя не се е съобразила с изискванията на НИНКН и преди бутането на къщата, а и след минаването на багерите. Припомняме, че след поредица наши публикации по темата от Института имаше комисия на място, която излезе с конкретни предписания и предприе административни мерки спрямо Павлова. Доколкото разбрахме, комисия ще има и в края на този месец, за да се вземе решение какво ще се случи с паметника на културата или по-точно онова, което остана от него. Припомняме още, че според прокуратурата има данни за извършено престъпление по случая, образувано е досъдебно производство, а разследването още върви. Държавното обвинение се сезира след сигнал от Под тепето.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Няма такава мудна система – от февруари до октомври нито укреяне има, нито излязло решение при ясни фактии виновни, просто потресаващо! Къде е пак общината? Трябва да укрепя за своя сметка и да си търси чрез съда парите после – бързото д-вие в важно заради целта – запазване на фасадата. Докато се накумят, ще падне фасадата, освен ако точно по тази причина се моткат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина