МненияПод ножа

Горя Божиловия чифлик

Паметникът на културата пламна за пореден път, вероятно са го запалили

Само преди месец Под Тепето писа, че сградата може и да не преживее зимата, ако не се предприемат мерки

Огнената и опустошителна за паметниците ни на културата 2017-та продължава с пушилка. Горя пореден бисер на архитектурата, оставен да се руши от години насам. Това е Божиловият чифлик, който се намира на ул. „Мали Богдан”, а в началото на ноември Под Тепето писа за окаяното състояние на къщата, която може и да не преживее зимата.

Това не е първата огнена стихия в изключителната сграда. Тя е била обгърната от пламъците над 4 пъти, а хората, живеещи в близост до Божиловия чифлик се опасяват, че това може и да е последният път, в който пожарната успява да спаси къщата. Масивната конструкция се държи въпреки упоритото безхаберие. На този етап, не е ясна причината за възникналите пламъци, но най- вероятно става въпрос за неумишлен палеж. Неведнъж това се е случвало, заради самонастанили се клошари, които в опитите си да се стоплят през зимните месеци палят огън  в културния паметник.

През годините са правени опити да се възпре незаконното пребиваване на бездомни хора в сградата, но мерките явно са недостатъчни. Конструкцията на сградата вече е много увредена и не се знае колко време може да издържи в този си вид, гневят се жителите на квартала, които са потресени от безхаберието на местните власти. Именно общината е съсобственик в културно- историческата ценност, от чиито покрив останаха само оголени и стърчащи греди.

Говорителят на пожарната, Цвятко Дешев, заяви за Под Тепето, че все още не е ясна причината за пожара, както и какви щети е понесла сградата. Наш репортер разбра, че тя е била изпълнена с отпадъци, които са изгорели по време на пожара, потвърдиха пловдивските огнеборци. По непотвърдена информация, няколко бездомници са се заселили в къщата през последните няколко седмици, но не е ясно дали това има общо с инцидента.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Каква случайност? Пак гори паметник на културата, пак клошари са виновни. Дали пак не са далавери, за да ги вземат на безценица?

  2. Общината ни дава луди пари за фантасмагорични проекти, но имотите си не поддържа! А тази къща спокойно може да я стегне и изпозлва за какво ли не, вкл и да я дава под наем. Но не – нашето кметче не се грижи за общинската собсвеност, освен ако няма далавера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина