МненияПод ножа

Горя Божиловия чифлик

Паметникът на културата пламна за пореден път, вероятно са го запалили

Само преди месец Под Тепето писа, че сградата може и да не преживее зимата, ако не се предприемат мерки

Огнената и опустошителна за паметниците ни на културата 2017-та продължава с пушилка. Горя пореден бисер на архитектурата, оставен да се руши от години насам. Това е Божиловият чифлик, който се намира на ул. „Мали Богдан”, а в началото на ноември Под Тепето писа за окаяното състояние на къщата, която може и да не преживее зимата.

Това не е първата огнена стихия в изключителната сграда. Тя е била обгърната от пламъците над 4 пъти, а хората, живеещи в близост до Божиловия чифлик се опасяват, че това може и да е последният път, в който пожарната успява да спаси къщата. Масивната конструкция се държи въпреки упоритото безхаберие. На този етап, не е ясна причината за възникналите пламъци, но най- вероятно става въпрос за неумишлен палеж. Неведнъж това се е случвало, заради самонастанили се клошари, които в опитите си да се стоплят през зимните месеци палят огън  в културния паметник.

През годините са правени опити да се възпре незаконното пребиваване на бездомни хора в сградата, но мерките явно са недостатъчни. Конструкцията на сградата вече е много увредена и не се знае колко време може да издържи в този си вид, гневят се жителите на квартала, които са потресени от безхаберието на местните власти. Именно общината е съсобственик в културно- историческата ценност, от чиито покрив останаха само оголени и стърчащи греди.

Говорителят на пожарната, Цвятко Дешев, заяви за Под Тепето, че все още не е ясна причината за пожара, както и какви щети е понесла сградата. Наш репортер разбра, че тя е била изпълнена с отпадъци, които са изгорели по време на пожара, потвърдиха пловдивските огнеборци. По непотвърдена информация, няколко бездомници са се заселили в къщата през последните няколко седмици, но не е ясно дали това има общо с инцидента.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Общината ни дава луди пари за фантасмагорични проекти, но имотите си не поддържа! А тази къща спокойно може да я стегне и изпозлва за какво ли не, вкл и да я дава под наем. Но не – нашето кметче не се грижи за общинската собсвеност, освен ако няма далавера.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина