МненияПод ножа

Гнус ме е!

Изправи се или потъни в забрава

Валентин Хаджинаков, XXI век, град Пловдив

Като типичен представител на "Мъжете под чехъл" в република България тази сутрин бях изпратен от жена си до кварталното магазинче, за да напазарувам разни неща за дома. Кратка разходка, приятен въздух и вече съм пред щанда, изпълнен със салами "Кучешка радост", всякакви наподобяващи сирене и кашкавал продукти, кайми със съмнителни крайни срокове на годност и т.н.

Пред мен пазарува възрастна дама, която одухотворено, със силно разпален пламък в очите, разказва как всичко закупено веднага отива да изпрати за Канада, където от няколко години живее дъщеря й със съпруга си и двете си дечица. Откакто са заминали, тя не ги е виждала на живо… нито веднъж! След краткия, но силно емоционален разговор, касиерката, която е и собственик на магазинчето, обяви, че всичко струва около 20 лева! В този момент сякаш нещо внезапно проряза от глава до пети клетата ми събеседничка, която явно усети, че тази сума е непосилна за нея. Може би бе надвишила с няколко лева лимита за пазаруване. Жената, силно притеснена от случващото, с осезаема нотка на страх и унижение, попита плахо дали е възможно част от сумата да заплати след няколко дни… Собственичката, за която този пълен абсурд очевидно не бе прецедент, с блага усмивка й каза, че всичко е наред, да не се притеснява, след което й пожела приятен ден. Силно сконфузената пенсионерка излезе с полунаведена глава, кимайки ми за довиждане. Почувствах се отвратително.

В отговор на мой въпрос, продавачката ми обясни, че видимо унизената госпожа цял живот е преподавала в пловдивско училище, сама е, децата й са напуснали пределите на родината в търсене на по-достоен живот… В съзнанието ми веднага изплува образа на "Идола" ми за подражание – лицето Делян Славчев Пеевски. 

Нервирах се, но като на кино лента продължиха да изскачат видните достолепни български /бивши и настоящи/ управленци: СерГЕЙ, Ахмед аби, Някъв цар, Болен, Местан бей, Пожарникарят Бойко, Гоце, Засменият Росенчо, Кума Лиса Кунева, Омбудсман Майче и т.н. и т.н. Силно афектиран им теглих една сочна… като онези цветните на Камата, досещате се, нали!? Мислих, че ще ми мине бързо.

На обяд ритах топка, без да ям филия с мас, после с жена ми и четиримесечната ми дъщеря ходихме в мола, за да затвърдя реномето си на новоизлюпена пловдивска "майна", но въпреки всичко случката с онази клета женица не излезе от съзнанието ми.

Гнус ме е! От политиците ни, с които по презумпция сме свикнали да се оправдаваме, от корумпираните служители на МВР, Прокуратурата и Съда, благодарение, на които между нас се разхождат изверги, от катаджията, който за 20 лева внезапно забравя. Гнус ме е, че майки протестират, че баби и дядовци гладуват. Срам ме е от фалшивото ни образование и тоталната неграмотност сред населението, срам ме е, че Салфетката най-безпардонно уби Културата… Срамувам се от мен, теб, него и нея, от нас, вас и тях. Очевидно е, че ние сме се превърнали в  "лош човешки материал", щом продължаваме да търпим. Живеем живот "втора ръка" – отчуждени, озлобени, потънали в собствената си мизерия на духа. Народ, изпразнен от съдържание, борещ се за оцеляване, вдъхновен от собственото си малодушие! Няма кауза, има силикон! В джуките, в задника, в циците, в мозъка… навсякъде!

Срам ме е от Апостола, защото той не спира да ни гледа и го боли: от простотията, мълчанието, от липсата на живец. Не искам да драматизирам излишно, не желая да ставам медийна звезда с тези си мисли, но бих желал всеки от нас да се замисли, било то и за момент. Къде се намира, как живее, харесва ли му и дали е склонен да промени нещо, макар и дребно… пред неговата си къщурка. Или ще си каже до болка познатото: "Ебал съм му майката", от мен нищо не зависи, отивам в Германия, там е по-хубаво.

Вярвам, че възмездие ще има, рано или късно, за всеки от нас, без изключение! И то ще бъде по-страшно от бесилката на площада! Затова, приятелю мой, замисли се какво правиш, на кого го правиш и защо го правиш или в противен случай замълчи и потъни в забрава!!!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

27 коментари

 1. Гнуснавиот АВТОР не само не умее да литератира, ами и основното правило на интернета не му е ясно (НОВАК?) – че тук имена и ЕГНта и номера на банкови сметки нема, тук сме си свои хора ‘сичките и си говориме на ти, Иване Драганов („…с името и лицето си…“). То пък едно „лице“ твойто – нали те е гнус, а?

 2. Дерноолу, равнището на двата ти „сайта“ -особено на този- личи от нескопосната картина в „ЗАГЛАВИЕТО“ ти. Оти не се обърнеш към някой Хонорис Кауза от ПУто да ти съчини нещичко по-грамотно за отгоре, или си го ‘аресваш? Дамичките дето изригват излияния да бяха ти се с нещичко отблагодарили, или те даже и дотолкова не умеят, Изкуственяци „ЗА ЕДНО“

 3. Благодаря на всеки коментатор, че застана с името и лицето си, отправяйки най-добронамерените си пожелания! Това означава много за мен! Вие сте моят лъч надежда! Благодаря Ви от сърце! 🙂

 4. Нема такова нещо. МАЙНА / МАЙНИЧКА Е КОРЕНЯК. Навлеците като ПЛОВДИВ ЗА ЕДНО (които са бившите SOFIA ARCHITECTURE WEEK и СОФИЯ ДИЗАЙН и СОФИЯ ДАНС ментета, изритани даже от … софиянците!) са анти-майни, достойни за презрение от филибелиите. И от филибелийките, и техните филибелийчета.

 5. Дерневич, дотам ли я докарахте, ма? „…ще си каже до болка познатото: „Ебал съм му майката“…“ Да поизтрезнееш няма ли надежда никаква? Нас невинните читателки за нищо ни нямат вече г-дата от Ръководството, уви!

 6. НЕ разбрах няколко неща… Защо жената ще изпраща хранителни продукти за Канада???
  Второ какво точно значи реноме на новоизлюпена майничка… в мола???
  И трето като те е гнус, а не те е срам, вероятно те е гнус от голия гъз на РАДАН…

 7. Под тепето,сериозно се излагате с такива семкарски „анализи“ не само на въпростният господин,но и на няколкото госпожици,пишещи тук.Явно подценявате читателите си или умишлено искате да ги прогоните…

 8. отдавна не бяхме чели толкова кьопаво „литератиране“ (е, имаше на времето и някакво Кире, а и дамсели някакви излияния практикуваха на страницата, на която идваме за НОВИНИ). Какиното, глуповато ухилено ДРУГАДЕ, преди да седнеш да ни пишкаш, оти не намислиш и фокусираш имаш ли нещо за казване, а? Какво не му ‘аресваш на Режима БоБо2, или на индж. Иб. Тотев, ИМПЕРИАЛист? НАРОДНИ избраници, мрънкателю!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина