МненияПод ножа

Една трета от българите намират за приемливи практики от комунизма, сталинизма и болшевизма

Източник: Дневник

Една трета от българите смятат, че някои неща от идеологиите и практиките на комунизма, сталинизма и болшевизма са приемливи. Все пак повече са хората, които изцяло ги отхвърлят – 44%, а 6 на сто пък изцяло ги приемат, пише Дневник, на база социологическо изследване на Галъп.

Мнозинство от 72% изцяло отхвърля идеологии и практики като нацизъм, фашизъм и подобни. В същото време обаче 12 на сто се съгласяват с опцията, че някои неща са приемливи, а 3% ги намират за изцяло приемливи.

Това са част от изводите от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл" по повод 9 май – Деня на Европа.

"Галъп интернешънъл" се опитва да провери степента, до която тоталитарните идеологии и практики са възприемани. Въпросите са най-общи и целят единствено да покажат генералните нагласи, уточняват анализаторите.

Комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките – мнозинство от над половината от привържениците на БСП, респективно по-възрастните хора у нас, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики. Привържениците на националистически формации пък декларират нетърпимост към нацизма и фашизма, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и някакви приемливи елементи.

"Благосклонно настроените към тоталитарни идеологии у нас са малцинство, но дяловете им все пак не са за подценяване и могат да са основание и за тревога. Особено този на толерантно настроените към елементи от комунизма", смятат анализаторите.

Основният акцент на изследването е отношението на българите към Европейския съюз. Изводите са, че българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз се е възстановило в обичайните си нива, след като през 2016 г. е изглеждало застрашено.

В първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато недоверието се движи около около 30%.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина