МненияПод ножа

Бдение със свещи вместо литургия в Черноземен

Хората, дошли на бдението пред храма в Черноземен, бяха подкрепени от протестиращите срещу Николай Пловдивски

Отмениха литургията пред полуразрушения храм в Черноземен. Вместо свещениците да изнесат молитва и да разчистят отломките от светия дом, както бе планирано, такива нямаше, а миряните останаха навън, защото Министерството на културата забрани достъпа до сградата. Хората запалиха свещи, молейки се за спасение на сградата, обявена за паметник на културата, а към тях се присъединиха и протестиращи от Асеновград срещу Николай Пловдивски.

През 2013 година, митрополитът е отказал да подпише документи за европейско финансиране, целящо реставрация на сградата на обща стойност 700 хиляди лева. Така парите останаха в историята, а както вече ви информирахме, навесът на църквата рухна поради неправилна или пълна липса на поддръжка.

Хората не разбират защо дядо Николай е отказал европейското финансиране за реставрация и недоумяват каква би могла да бъде причината за това. Очакваме Министерството на културата да направи проверката утре. Да се надяваме, че проектът, който вкарахме по бедствия и аварии, комисията дано да бъде благосклонна към това, което се случва, коментира кметът на Черноземен, Таня Христозова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина