МненияПод ножа

Атлас няма да изправи рамене, в стиропор е

Ремонтът на сградата на Главната, върху която титанът от гръцката митология крепи небето, е съгласуван с НИНКН

Атлас няма да изправи рамене! Така ще ви звучи заглавието на изключителния роман на Айн Ранд, ако току що сте го закупили от книжарница Хермес на Главната и вдигнете поглед към съседната сграда. Там, пловдивският титан Атлас се опитва да крепи небето на раменете си, качен на покрива на една от красивите сгради на Главната. Тези дни обаче губи равновесие, защото в нозете му има скеле, а архитектурният постамент под него бива опакован в стиропор. Това е и поредният ремонт на сграда на центъра, при който автентичните архитектурни осанки на фасадите не се щадят заради така ценната и за всеки инвеститор топлоизолация.

По наша информация, в „Атлас”, както казват на сградата заради скулптурата на порива и както се назоваваше помещаващото се доскоро в нея заведение, скоро ще се превърне в квалитетен ресторант на няколко етажа. Вероятно пак ще носи това име. Собствениците му решиха да освежат постройката с цялостен ремонт. Проверихме и установихме, че проектът за това е съгласуван от НИНКН. Едно от обясненията за дейностите под скелето е, че сградата няма специфичната за тази среда архитектурна орнаментика. А и инвеститорите са решили да й дадат цвят, като максимално се придържат към оригиналния колорит на фасада. Това може и да е добра новина, тъй като след последната реконструкция преди години къщата на главната живееше обезличена в странни мрачни цветове на фона на слънчевите тонове около себе си. Освен това хората, които финансират ремонта, са обещали да подменят евтината PVC дограма и да сложат нова, за да придаде по- автентичен вид на сградата, върху която Атлас крепи небето. Разбрахме още, че инвеститорите имали намерения да ангажират скулптор, който да реставрира самата фигура на Атлас.  Така или иначе обаче похватът с топлоизолацията остава едно неприятно усещане за яростна съвременна намеса в културно наследство. Стиропорът ни се струва напълно излишен и неотговарящ на естетиката на тази толкова важна градска среда- Главната улица.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Napalno sam saglasna s mnenieto na „architekt“-a, po prinzip na starite sgradi s ornamenti, toploizolazijata se izvarshva vatre v samata sgrada, ima dostatachno firmi, osobeno v Zapadna Evropa, koito imat desetileten opit pri restavriraneto i remontiraneto na podobni kashti, dvorzi ili drugi arhitekturni pametnizi na kulturata.

  2. Под Тепето, престанете с глупавия си изказ и се научете да пишете както трябва! Ако се бяхте постарали малко повече щяхте да разберете, че орнаментите ще бъдат възстановени от двама реставратори по снимки от 20-те години на 20 век! Бъдете журналисти, за каквито се смятате!

  3. търсете прехвалените архитекти от НИНКН, там са комисионните за съгласуване на проектите

  4. На теория е възможно да се заснемат точно орнаментите от фасадата и да се възпроизведат от стиропор по индивидуална поръчка. Не е толкова трудно и не е по-скъпо. Но най-вероятно ще е груба имитация. А топлоизолацията може да се сложи и отвътре и оригиналната фасада се запази. Одобряващите органи не са си свършили работата, както обикновено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина