МненияНовиниПод ножа

Кариерите в Белащица са перфектни според Екоинспекцията в Пловдив

Контролни измервания на нивата на шум, излъчвани в околната среда при контролирани взривни дейности в кариерите в пловдивското село Белащица са извършени през месеца. Не са констатирани превишения на нормите за шум в околната среда. Това се съобщава в месечния доклад на РИОСВ – Пловдив за септември.

В документа, се казва още, че: Запрашеността при проведените взривни дейности е била в рамките на добивните площи, като праха се е утаил за 5 минути и не е допуснато изнасяне извън границите на кариерата. Контролът, осъществяван от РИОСВ – Пловдив на кариерите в Белащица е постоянен и ще продължи.

Тази година са направени по 6 проверки на двата обекта с концесионери „Пътища Пловдив“ АД и „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД по Закона за чистотата на атмосферния въздух.“

Припомняме, че в интервю за Под тепето по темата в началото на месец септември т.г. директорът на пловдивската екоинспекция Стефан Шилев съобщи, че кариерите са проверявани 5 пъти от началото на годината, като резултатът е една санкция през юни за 2000 лева.

Освен глобата, стана ясно още, че на двете фирми-концесионери „Пътища Пловдив“ АД и „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД са връчени писмени предписания по време на някои от проверките, които били изпълнени.

По думите на доц.Шилев, има подадено инвестиционно намерение от „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД.

В същото интервю той не споменава за инвестиционно намерение на фирма ПИМК, чийто собственик бе на последния протест в събота и обеща на недоволстващите от петте села, че ще го оттегли.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина