Вместо готов архитектурен проект за площад Централен, нови обществени поръчки

Под небето

Теодор Караколев

Общината има готов проект, но отново загърбва цялото минало и работата на архитектите, за бърз и евтин резултат

Дълга и леко тъжна е историята на най-важния пловдивски площад – „Централен“. Множество са опитите за оформяне на зоната като един адекватен и работещ площад, но всичките – неуспешни, половинчати и недовършени, всеки от които допринесъл за странния му днешен вид. Всеки от тези опити се е старал да реши тъкмо тези половинчати предходни решения, но крайният резултат винаги е бил просто някакви кръпки.

Актуалните идеи на общинската управа начело с кмета Иван Тотев за ремонт с обществена поръчка за инженеринг са поредните (втори в рамките на мандата на Тотев) такива. Докъде ще стигнат те, няма как да предполагаме. Подходът обаче приповтаря всички преходни опити за ремонти на площада и засега няма причина да не се получи така, че отново да получим само няколко неадекватни кръпки. Защо? Защото се загърбва цялата досегашна история и отново се започва наново от нулата, сякаш сегашната власт е първата власт на града, а всички предходни не са съществували, а решенията им са били безспорно грешни.

Конкретното измерение на тази философия е загърбването на преходните проекти за площад „Централен“. Вместо архитектурни проекти – или използване на съществуващите архитектурни проекти, отново се подхожда по бързия, лесния и доказано некачествен модел: процедура за инженеринг. Архитектурният вид ще е неадекватен, тъй като няма да е създаден от архитект, избран по качество и умения, а по най-евтина оферта и по това, че е най-изгоден на инженерите.

Известният от преди няколко години проект на португалското архитектурно студио FORA бе само в начална фаза. Изобщо не се достигна до негово развитие, за да разберем добър ли е той или не. Цялостната концепция, за която бяха хвърлени много усилия и средства бе захвърлена, защото инженерите явно не го харесаха.

Още по-странно обаче е, че проект, който беше достигнал до работна фаза и може директно да започне да се изпълнява, без да се харчат отново и отново общински средства, също е загърбен. Става въпрос за конкурс от 2001 година, спечелен от екип арх. Величко Куртев, арх. Мария Стоянова, арх. Екатерина Генева и арх. Васил Шилев. След спечелването на този конкурс е изработен и работен проект за подмяна на настилките на площада. Готов и собственост на пловдивската община, той остава неизпълнен, а явно и ненужен, според сегашната управа. И отново вместо бързо и адекватно евтино решение, избираме нещо друго – само, защото не е направено от „сегашните хора“.

Цялостният проект се намесва изключително деликатно в средата. Зоната се социализира, без да се извършват скъпи реконструкции и мащабни намеси. Иначе казано, проектът от 2001 година не предвижда големи промени от това, което имаме днес, като просто прави мястото лесно и удобно достъпно, с качествена инфраструктура, без да се руши археология или обратното – да се инвестират десетки години в нови разкопки.

Целият анализ четете в KAPANA.BG

Споделете ни във:

13 thoughts on “Вместо готов архитектурен проект за площад Централен, нови обществени поръчки

  1. РежимътБоБо3 ако надуши как мамин инджИбТ ИМПЕРИАЛист ни ГРАДОУСТРОЯВА с “инДженеринК” и дори ЧИРАКИНГ, майно льо, примерно с Метро от летището до хотел ИМП. дали пък няма да се загрижи за имиджа на ГЕРБ като политическа партия, а не шайка малоумни лапачи? Дали няма пък да го ИЗКЛЮЧИ ОТ ПОЛИТБЮРО въпросния “урбанист”, който гражданството почти го прибраха в усмирителна риза когато се беше запретнал ДА СТРОИ В ГРАДИНАТА? А? Питам само

  2. Като казваш „…продажбата му на частна фирма, който имот сега общината откупува на петорна цена…“ какиното, ти именуваните АРХИТЕКТИ ЛИ ВИНИШ ИЛИ УПРАВЛЯВАЩАТА ПЛОВДИВ КЛЕПТОКРАЦИЯ – която става все по-нагла, все по-долна, все по- престъпна. Докато РежимътБоБо3 не се усети и ги изключи от „партията“

  3. В 2014 „португалското бюро” предложи да се затвори с бетонна плоча целия римски форум и нарече това музей. Тази плоча щеше да бъде на не повече от 2,5 м. над разкритата археология. Това би създало пространство с визия на схлупено мазе и при реставрация и консервация нямаше да има възможност за изявяване на нито един елемент от форума във вертикала. Ако това не е азбучна грешка в архитектурата, кое е?

  4. Вгледайте се внимателно в картинката в началото на статията – проекта на архитектите Куртев, Стоянова,Генева и Шилев. Двете светлосини петна на изток и юг от пощата са сгради. Този проект на конкурса за площада в 2000г. обоснова с предвиждането на тези сгради урегулирането на имот и продажбата му на частна фирма, който имот сега общината откупува на петорна цена за да може да се експонира форума, а не да се застрои отгоре му сграда!

  5. 12 МИЛИОНА ЗА ПЛОЧКИ? 12,000,000??? РежимътБоБо3 да се намеси! 12 МИЛИОНА ЗА ПЛОЧКИ? 12,000,000??? РежимътБоБо3 да се намеси! 12 МИЛИОНА ЗА ПЛОЧКИ? 12,000,000??? РежимътБоБо3 да се намеси! 12 МИЛИОНА ЗА ПЛОЧКИ? 12,000,000??? РежимътБоБо3 да се намеси! 12 МИЛИОНА ЗА ПЛОЧКИ? 12,000,000??? РежимътБоБо3 да се намеси! 12 МИЛИОНА ЗА ПЛОЧКИ? 12,000,000??? РежимътБоБо3 ДА СЕ НАМЕСИ АКО ИМА ИЗОБЩО ЗАКОННОСТ В БЪЛГАРИСТАН

  6. Някъде пишеше, че в ТАИНСТВЕНИЯ ИНДЖЕНЕРИНГ влизало „ремонт на подлеза“ със „ГАЗОПРОВОД“ (?) абе глупости на търкалета. Даже настилката по мегдана си е от естествен камък и където е остарял лесно се подменя с кръпка (и не ми разтягай колко ‘убаво щяло да стане с ЕСТЕСТВЕН камък отново! Я пуснете АСФАЛТАДСЖИЙСКАТА МАФИЯ че да се улесним!). ТА: ПОДЛЕЗЪТ СИ Е СЪОРЪЖЕНИЕ ОТДЕЛНО, ПРИКЛЮЧЕНО, НЕ ГО БЪЗИКАЙТЕ, НЕ ГО ЩЕМ В РОЗОВО. ПОДДЪРЖАЙ, БЕ БУДАЛА!

  7. Вече бръмчеше зад ъгъла оная ЛИНЕЙКА с усмирителната риза, когато инджИбТ се усети и се отказа от алчното заграбване за строителни („инвестиционни инициативи“) квадратури В ГРАДИНАТА, ужким за „паркинг“ (подводен = кому е затрябвал бе, ти нас за будали ли ни мислиш? Три етажа надоле под езерото, и като ФАЛИРА ЕСТЕСТВЕНО ша приватизира и хоп-небостъргач в другата посока!). Та сега 12 МИЛИОНА за плочки на Мегдан Централ, кис-кис, майни!

  8. Маминото КЛЕПТОманче дето хариза (ОбС гласува!) 100 бона на португалските ОРТАЦИ за „авторски“ следва да плати 200 бона отгоре за ИСТИНСКИЯ КАЧЕСТВЕН ПРОЕКТ „от 2001 година, спечелен от екип арх. Величко Куртев, арх. Мария Стоянова, арх. Екатерина Генева и арх. Васил Шилев. След спечелването на този конкурс е изработен и работен…“ и да го ИЗПЪЛНЯВА БЕЗПРЕКОСЛОВНО КАКТО КАЗВАТ ЗАКОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ. В своя заден двор – може инДженеринК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.