БългарияПод небето

В мазето на Желязната църква има художествена галерия (СНИМКИ)

Жорж Трак: Криптата беше във вода до кръста, последния път когато я видях 

Мрачното и неизползваемо с години мазе на Българската църква в Истанбул "Свети Стефан" е превърнато в светло и просторно културно пространство. Това стана ясно по време на среща на екипа турски реставратори на Желязната църква с пловдивчани през уикенда. Турските реставратори на единствения по рода си храм в цял свят, който отново отвори врати за богослужение на 7 януари т.г., проведоха разговори в България, под организацията на Фондацията на православната църква на Българската Екзархия в Турция. В Пловдив те гостуваха в културен център Тракарт и в Турското консулство.

преди

след

Преди да бъде превърната криптата в галерия е имало сериозно почистване, смяна на носещи колони от конструкцията, зашиване на огромни пукнатини в основите със стоманени шевове и запълването им със съвременни слепващи материали с цел укрепване, нанасяне на хидроизолационен слой и други.

„Започнахме от подземието, запълвахме процепите в стените, положихме специална изолация и превърнахме това място в съвременна галерия. Само преди няколко дни там се откри фотоизложба, показваща етапите от реставрационния процес. Заповядайте да я видите!“ – каза в интервю за Капана.бг архитект Фикрие Булунмаз, ръководител на екипа реставратори.

При последното ми ходене преди години в криптата отдолу имаше вода до кръста, там не можеше да се влезе, разказа художникът Жорж Трак – пряк участник в инициативата за реставрация на Желязната църква, която стартира от Пловдив преди повече от 13 години. „Това, което видях сега е поразителен резултат!“

Новото културно пространство в бившето мазе вече има първата си изложба – фотоси от процеса на реставрация. На откриването на изложбата на 18 февруари са присъствали македонският президент Георге Иванов и българският консул в Истанбул Ангел Ангелов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина