БългарияЕвала

Пловдивчани аплодираха на крака реставраторите на Желязната църква (СНИМКИ)

Жорж Трак: Прекланяме се пред вас! Подвигът ви укрепва не само културното наследство на Залтния рог, но укрепва българщината, за всички онези българи, които са извън границите на страната

Майстор Талюк: „Св. Стефан“ е топ църквата! Работихме с всички сили и вложихме душата си в нея

Таня Грозданова

Хората на Пловдив винаги са имали интерес към Желязната църква. Именно от града на тепетата тръгна инициативата за възстановяване на уникалния архитектурен шедьовър преди около 13 години. Днес пловдивчани го доказаха отново, изпълвайки до краен предел Културен център „Трак арт“ в Археологическия подлез, за да се запознаят с екипа реставратори, работил по възстановяване на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул.

Ръководителят на реставрационния екип Фикрие Булунмаз направи презентация на 6-годишния им труд с уникални кадри „преди“ и „след“. Архитектът разказа за историята на църквата, целия процес по реставрацията ѝ и откриването на изцяло обновената сграда на 7 януари тази година.  

„Желязната църква е много голяма част от българо-турските отношения и културното богатство на двете страни. Много сме доволни от свършената работа. Искам да благодаря на този невероятен екип! При колективната работа някои могат да останат незабелязани. Нека припомним, че цялото финансиране е от Община Истанбул, която е побратимена с  Община Пловдив. Знам, че Пловдив следи тази тема отблизо и има участие с дарени икони. Това е още едно доказателство за приятелството между двата народа,“ каза пред реставраторите и публиката Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.

Нямаше нещо, което да ни затрудни, отговори на въпрос от залата Фикрие Булунмаз. „Екипът ни бе изцяло отдаден на работата, само времето малко ни пречеше,“ каза археологът –  реставратор.

Фирма Vagner – произвела желязната конструкция преди 120 години – не отговорила на писмата на реставраторите, стана ясно в залата. Те обаче са успели да се справят блестящо и без консултации от производителя, който в момента строи небостъргачи в Истанбул.    

„Прекланяме се пред вас! Подвигът ви укрепва не само културното наследство на Залтния рог, но укрепва българщината, за всички онези българи, които са извън границите на страната,“ каза домакинът Жорж Трак. Той припомни на присъстващите как през 2005-а година, след побратимяване на общините, за пръв път от Пловдив тръгва инициативата за възстановяване на единствения по рода си в цял свят православен храм.    

Фикрие Булунмаз (отпред) и майстор Талюк (от дясно)

Фирмата, извършила реставрацията на Желязната църква в Истанбул е същата, работила по ремонта на Джумая джамия в Пловдив

Докато пловдивчани аплодираха на крака реставраторите, майстор Талюк Йозгегдаш, който е и скулптор каза: „В Турция казваме 4 от 4, това означава на върха – top of the tops, по света казват 10 от 10. В този смисъл „Св. Стефан“ е топ църквата! Работихме с всички сили и вложихме душата си в нея.“

На събитието, организирано от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив и Културен център "Тракарт", присъства и председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова.  

Интервю с Фикрие Булунмаз – ръководител на реставрационния екип, може да видите в КАПАНА.БГ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. За прекрасните ешмедемета, които никак не са безплатни, разноските да не би да плащаме пак ние-ти-аз-данъкоплатците питам ли? Хич даже не питам. Не. (А ‘желязната“ да не би да е просто ТЕНЕКИЕНА? Сглобяема, машинна изработка? Отливки, пресовки? Хич не питам, де… Пак отбелязваме че фишеците на ПодАльошата тоя път не са за нещо най-най от Запада или от кукурузите на Алабама)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина