Под небето

Стотици зарязаха с Винпром Пещера в Найден Герово

Image title
С красиви жени, народни песни и хоро отпразнува Трифон Зарезан най-големият ни производител на алкохол – Винпром Пещера. Компанията за първа година чества празника на лозето и веселието в собствени масиви в село Найден Герово. 14 февруари тази година мина под знака на семейството и народните традиции, което събра стотици хора на лозницата. Цяла година чекаме този ден, коментира една от местните жени, които от рано сутринта бяха омесили пити, пяха народни песни и наричаха за здраве, а мъжете зарязаха лозницата и я поляха с вино, за да е плодородна. Целият регион се бе струпал на центъра на селото и отпразнува деня на компанията с дълго хоро и много наздравици.
Винпром Пещера сметна, че тази година 14-ти февруари трябва да се прекара с ближните, поради съвпадението на деня с Прошка. Така в един ден компанията събра своето семейство и почете деня на своя покровител Св. Трифон Зарезан с любов към виното, с традиционни обреди, наричания, обичаи, песни и хора.
Само след няколко месеца, зарязаното за здраве грозде ще даде плод. От компанията очакват тази година да е още по-успешна и от миналата, в която собствените им масиви дадоха грозде с отлични показатели на сочност и захарност. През есента, когато се извършва гроздобера, компанията ще събере от своите над 15 000 дка лоза сортовете каберне, мерло, сера, пети вердо, мускат отонел, тамянка, юни блан, совиньон блан, както и уникалните за България френски сортове – регент, донсаудер, просеко, анчелота, вионие, пето вердо.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина