Скотове съсипват Стария град с кражби на улуци

Под небето

Къщата на Начо Културата скоро стана жертва на наглеците
Къщата на Начо Културата скоро стана жертва на наглеците
Злосторници унищожават Стария град със системна кражба на улуци, алармираха още миналата седмица на конференцията „Археология и градска среда“ пловдивски архитекти. Вчера ченгета изловиха двама бандити в мига, в който разколачват медните тръби от стара къща в архитектурния резерват. Двамата са стари познайници на полицията. Дребният на думи зулум всъщност е страховито престъпление срещу Пловдив, категорични са реставратори. Един откраднат улук може да унищожи цяла къща в Старинен Пловдив, смятат специалистите. И сочат за пример Синята къща, която заради свитите от нагли апаши тръби, е в окаяно състояние. Image title
Водата се стича директно върху фасадата, рони я и унищожава дори основите на постройката, съсипва художественото й оформление, убива ценността й. Това се случва с десетки други стари къщи в резервата. Скоро бяха откраднати и улуците на чудната къща на Начо Културата. Стопаните на галерия „Червеното пони“ пропищяха от набезите на крадците още миналата седмица. Реагираха на мига и ги обновиха. При общинските къщи обаче, както и в тези на концесия, такива проблеми се подценяват и остават нерешени понякога и фатално дълго. 

Скотска работа. Крадат метала и го продават за жълти стотинки за вторични суровини. Именно тук се губи връзката- липсва контрол и при изкупвачите. Надяваме се вчерашният, така важен за нас арест, да стресне поганците, кръстят се стопани на къщи в Стария град.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.