Развиваме река Марица

Под небето

Image title
Първи стъпки в развиването на река Марица като част от градската среда бяха направени днес в общината. Марица ще е гръбнак на плановете за градско развитие за идните няколко десетилетия, обявиха от кметството след среща между архитекти, еколози, инженери, ландшафтни експерти и външни специалисти, на която се реши създаването на цялостен план за реката. Работната група, начело с главния архитект на Община Пловдив Румен Русев, се заема с въпроса.
Бяха набелязани краткосрочни и дългосрочни мерки, които да бъдат заложени в тази стратегия за управление на реката, каквато досега никога не е имало, обясни кметът Славчо Атанасов. В момента е важно първо реката да бъде чиста и безопасна, а в по-дълъг период занапред съгласно плана ще изследваме местата, на които ще е възможно да бъдат създадени територии за отдих, разходки и спорт, каза Атанасов. Експертите припомниха, че на територията на Пловдив в река Марица има обособени 2 участъка, които са определени като защитени зони по „Натура 2000” и по програмите за биологично разнообразие.
Техническото задание за план за реката би трябвало да се изготви до края на август с участие на специалисти от САБ, КАБ, тъй като общината не разполага с толкова тясно специализирани кадри, посочи главният секретар на общината Борислав Инчев.
В най-близко бъдеще ще се търсят възможности да бъдат доизградени пешеходните алеи по продължението на двата бряга на реката в Пловдив. Ще бъдат монтирани допълнително пейки и кошчета за боклук, информира кметът Атанасов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.