Найден Герово първо заряза лозята си по изгрев на Трифон Зарезан

Под небето

Лидерът в производство на вино и ракия в България избра плодородното селце за изпълнението на ритуала на празника

Image title
Село Найден Герово спази ритуала по зарязването на лозята рано на Трифон Зарезан. Още по изгрев слънце с традиционно тържество за плодородие и берекет, песни, танци и коронясване на Цар на лозето, хората от винарския край почетоха празника на Св. Трифон, покровител на лозарите. В региона, познат със своите лозарски обичаи, предавани с години от поколение на поколение, се отглеждат повече от 5 000 дка първокачествени лозя поради благоприятните условия на почвата. Там всяко лято плододават тонове червени лозя от сортовете каберне совиньон, мавруд, мерло, каберне фран, сира и белите шардоне, мускат, совиньон блан, тамянка и просеко. Количествата грозде, които се раждат, са огромни, а качеството им – отлично, хвалят се местните лозари.
Image title
Собственик на масивите в област Пловдив е най-големият производител на високоалкохолни напитки и вина в страната – Винпром Пещера. Местните почитат компанията, производител на Пещерска ракия и серията класни вина Domaine Peshtera, защото освен че съхранява и развива техните традиции и облагородява региона, им дава възможност да работят занаята, с който са откърмени. Именно в региона компанията изгради и най-модерният завод за производство на вината си, в който ежегодно са ангажирани в производствените процеси стотици местни жители. Масивите край Найден Герово са едва 1/3 от всички 15 000 дка из страната, с които Винпром Пещера се слави като най-голям собственик на лозя у нас.
Image title
Село Найден Герово бе избрано от лидера в бранша тази година за посрещане и почитане на 1 февруари, деня на Трифон Зарезан. Зарязването именно там има голяма символика за лозарите и винарите от компанията, защото ритуалната церемония бе извършена насред сортовете каберне фран и сира, които от този месец допълват чистосортовата гамата вина на Винпром Пещера с новите Domaine Peshtera Cabernet Franc и Domaine Peshtera Syrah. Миналата година регионът е родил повече от 800 тона само от тези два сорта, като едва 1/3 от тях след прецизна и безкомпромисна селекция за качество, е била вложена в продукцията на новата серия. Изпълнителният директор на компанията Иван Папазов бе сред първите, които зарязаха лозята, поля ги символично с новата реколта и ги нарече за богат плододобив и берекет. Той си пожела нововъведената сортова гама да постигне успехите на серията Domaine Peshtera от 2012 г., които бяха определени от винени и медийни експерти за най-успешните вина на годината. „Така ще се прославят не само компанията, марката и регионът, но и страната ни, като дестинация с древни традиции в лозарството и най-съвременни практики във винопроизводството”, коментира той. Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.