Георги Мархолев : Аз също не съм си уредил финансовите задължения с Уест Енд Академия

Под лупа

Ако някой не ни плати – има си ред и закон!

Image title
Наскоро ви представихме гледаната точка на Личо Стоунса, относно скандала с неизплатените 1000 лева на концерта на Античния театър по случай Джулая. За да бъдем коректни, потърсихме и мнението на Георги Мархолев за разяснение. Той бе така отзивчив да разкаже и своята подробна история за случката.

1.Кой е виновен за така създалата се ситуация?
– Виновни са всички, които не са подходили професионално и честно в ситуацията – пак казвам – аз ще разкажа точно какво се случи, а който желае може да решава кой и колко е виновен.

2.Вие имате ли пряко отношение към разпределението на финансите, изплащането на хонорарите и договорките с музикантите?
– Нямам пряко отношение към разпределението на финансите нито какъвто и да е достъп до тях, както и никакво отношение към организацията на събитието! Аз съм изпълнител – имам договор с Уест Енд Академия да осигуря СЪНРАЙЗ и All Access Project с Кен Хенсли и да свиря с тях на концерта!

3.Разговаряли ли сте лично с Личо Стоунса след концерта и с какъв тон са били тези разговори?
– Разговарял съм с Личо Стоунса не само след концерта, но и многократно преди това! Случаят е следният : След като Уест Енд Академия отпечата рекламния плакат за Джулая в Пловдив, Живко Ботев и Станимир – партньори в Уест Енд Академия, ме попитаха кого бих препоръчал да участва в концерта. Казах им, че би било прекрасно да поканят Личо Стоунса – те не бяха чували за него – защото той е емблематична фигура за Пловдив и според мен за българската музика въобще.
 Предложих да поканят и една млада група – така се дава шанс на нови български творци да излязат на голяма сцена. Това е нещо, което се опитвам винаги да правя, когато свирим на концерти със Сънрайз.
Разговарях с Личо и го попитах дали би участвал в концерта! Той ми каза, че би и ме попита кой плаща! Аз му казах, че продуценти са Уест Енд Академия. Той каза „Те са шопи, майна, няма да платят добре“. Казах му, че единият човек е от София, а другият е от Пловдив! Той каза, че иска 1200 лв. за концерта! Аз отвърнах, че ще предам на продуцентите и ще му се обадя, когато има резултат и че те решават и плащат – аз нямам общо с това, а само им предлагам Личо с цялото си уважение към него. Техният отговор – даден от Станимир след една седмица беше, че дават 1000 лева! Аз се обадих на Личо и му предадох това – той каза „А ве майна, след като не се обади аз помислих, че работата е готова и вече казах на музикантите, че ще получат по 300 лв. (четири души)“ ! Не разбрах точно логиката в мисленето и действието на Личо, но не коментирах! Предложих му телефонния номер на Станимир, за да се разбират – така или иначе аз нямам власт и възможност да решавам каквото и да е било! Казах му, че аз бих се радвал той да участва, но това е мое лично отношение! Казах му, че 200 лв. не би трябвало да се коментират според мен – аз самият бих ги дал в името на Рокендрола! Личо каза, че не може да приеме от мен и от тогава всички разговори и уговорки са между него и Станимир! Личо ми се обади след 10 минути и ми каза, че са се договорили със Станимир. Станимир също ми каза, че са се договорили и сподели, че Личо иска да е в афиша! Казах му, че ако е възможно това би било правилно да се случи! Така те отпечатаха нов тираж!
 2 дни преди концерта поканих Личо на вечеря в Пловдив, за да разговаряме творчески! Той дойде с пловдивските музиканти Кольо Брадата, ритъм китариста Краси и неговата съпруга! Прекарахме доста време заедно – той каза пак, че се е договорил със Станимир и разговорите протекоха в посока свирене, стари истории и някои коментари от негова страна за скъпите билети! Казах му, че аз нямам нищо общо с организацията и не мога да влияя на никой – решенията са на Уест Енд Академия! В деня на концерта Личо ми каза, че се е разбрал със Станимир да му плати вечерта на концерта! След концерта Станимир не му беше платил доколкото разбрах – Личо викаше и …. така нататък! После Станимир му е дал 200 лв. и му е казал, че ще му плати още 1000 на следващия ден! После се оказа, че някакъв спонсор се е оттеглил в последния момент и Уест Енд Академия казаха, че ще платят, но имат нужда от малко време! Личо си контактува лично с тях – Живко Ботев ми каза, че са се разбрали, но изглежда Станимир не е вдигал телефона на Личо и той започна да ме плюе, да ме обижда публично с епитети. Това всички го видяха – не бих го коментирал въобще – красноречиво е! Разбира се, че защитавам интереса му пред тях – Живко Ботев също написа на стената на Личо, че въпреки че няма договор с Личо ще го компенсира заради доброто! Но аз лично нямам никакво отношение към плащане към Личо нито имам задължение към него! И никога не съм имал! От неговите действия считам, че това е опит за изнудване към мен – опетнявайки ме с невярна информация да бъда евентуално накаран да осигуря 1000 лева на Личо, за да не ме плюе! Не знам какво да мисля – шашнат съм от поведението му, както и от отношението на някои други участници в дискусията – обиждан бях многократно от Личо и компания, наречен бях наркоман, измамник, изрод, Марсолев – подигравка си името ми, като говорите за съд по горе – какво би трябвало да направя аз при създалата се ситуация?

4.Вие уредихте ли си всички финансови задължения с Уест Енд Академия?
– Не. Чакаме да ни се доплати по договор! По договор с Уест Енд Академия те бяха длъжни да изплатят цялата сума два дни преди концерта! Ако не, бих имал правото да отменя всичко ,свързано с нашето участие! В деня на концерта се договорихме да ни платят – преди да се качим на сцената! Това не стана – взехме решение да свирим със СЪНРАЙЗ и All Access Project и да изчакаме Стнимир да дойде преди появяването на Кен Хенсли! Той се появи, но без пари! Помолиха ни с Живко Ботев да свирим и се заклеха, че ще ни платят на следващия ден! Събрахме се с музикантите и Кен и решихме да свирим, защото нашият шеф е публиката и това е Джулая! Имах и директни заплахи за физическа саморазправа! Съд ли споменахте … ще помисля сериозно по този въпрос!

5.Враждата въпрос на пари ли е или на морал и чест?
– Не знам за каква вражда става въпрос – аз не враждувам с никого! Морал и чест в този случай, след обидите, лъжите, заплахите и набедяването считам, че се съгласите не би трябвало да се споменават въобще, парите – в случая са свързани с Уест Енд Академия!

6.Какъв извод трябва да направят меломаните след подобни скандали между рок музиканти?

– Срам и позор за гилдията – това е резултатът от дискусията, започната от г-н Стоунса. Хората, които са ни лъгали досега само това чакат – кефят се на високата ни интелигентност, възпитание, професионализъм и морал! Ивелина, ние сме музиканти и работата ни е да свирим! Ако някой не ни плати – има си ред и закон! Не да се плюем и изнудваме публично! А за парите – колко пъти сме свирили без пари – и смятам, че особено сега, когато сме свидетели на културен геноцид, ценностната ни система се е ограничила в диапазона на ниските страсти – храна, пиене и тези три работи, украсени с ориенталска орнаментика  – особено сега е нужно всички хора, които се занимаваме с изкуство да сме по-заедно от всякога! А като хора – да помислим за смирение, обич и толерантност, за да сме чисти пред себе си и пред Бога!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.