Новини

Зеленски предложи на Байдън и Г-7 план за край на войната

Украинският президент Володимир Зеленски призова лидерите на страните от Г-7 да подкрепят идеята му за свикване на специална среща на върха за мира тази зима, малко след като обсъди идеята и с американския си колега Джо Байдън.

Мирен план на Киев от 10 точки би трябвало да е в центъра на обсъжданията в момент, когато Москва обвинява украинската страна, че не желае да преговаря, пише Дневник.

„Предлагам да се свика специална среща на върха – срещата на върха за глобалната формула на мира – за да решим как и кога можем да приложим точките от украинската формула за мир“, казва Зеленски на ръководителите на Г-7, според стенограмата, предоставена от неговия кабинет.

Целта, според видеообръщението на Зеленски след петото му участие в Г-7 тази година, е и да се „предложи на Русия да направи конкретна съдържателна стъпка към дипломатическо регулиране, за което Москва говори толкова често.“

Часове преди срещата на групата на седемте Зеленски обсъди идеята и с Байдън, но не са известни подробности.

Какво точно предлага Украйна

Мирният план бе предложен на срещата на Г-20 в Бали миналия месец и според президентската администрация осъществяването му ще „позволи да се прекрати войната“.

Украинските точки включват:

  • радиационна и ядрена сигурност (Русия да се откаже да заплашва с ядрени оръжия);
  • продоволствена сигурност (сделката за зърното да обхване и други пристанища);
  • енергийна сигурност – изпращане на експерти на ООН, които да оценят разрушенията на критичната инфраструктура на Украйна;
  • освобождаване на пленени и депортирани (Украйна смята, че стотици хиляди са принудително изведени от окупираните територии) и размяна на пленници с Русия;
  • приемане от Русия на суверенитета и териториалната цялост на Украйна;
  • извеждане на руските войски от Украйна и край на бойните действия;
  • специален трибунал за престъпленията на Русия в Украйна;
  • платформа за оценка на екологичните последици от войната;
  • провеждане на международна конференция за следвоенната сигурност на Украйна и гаранциите за бъдещето ѝ;
  • постигане на договор за край на войната (чието начало Русия така и не е обявявала).

Някои от условията на Украйна неизбежно ще бъдат приети като радикални от Русия: например изтеглянето на всички руски войски и отказ от териториални отстъпки.

Какво мисли Г-7

Г-7 не коментира идеята, но говори в заключителното изявление за „жизнеспособно следвоенно мирно споразумение“, както и за нуждата да се работи за „договорености заедно с Украйна“ за постигане на устойчива сигурност и възпиране на „бъдеща агресия на Русия“.

Един от аргументите на Зеленски за подобна среща е нуждата да се демонстрира единство.

„Без значение какво възнамерява да направи агресорът, когато светът е наистина обединен, тогава светът, а не агресорът, определя как ще се развият събитията“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина