БългарияНовини

ВУЗ-овете няма да минават на онлайн обучение въпреки скъпия газ

Министерството на образованието и науката обмисля как да компенсира висшите учебни заведения в страната заради увеличените цени на газа и електричеството през тази зима. Това съобщава министърът на образованието Сашо Пенов в отговор на парламентарен въпрос, съобщава БГНЕС.

Министерството вече е изразявало становище, че присъственото провеждане на учебните дейности на територията на висшите училища безспорно води до по-добро качество на обучението. Преминаването към онлайн обучение за продължителен период от време следва да се случва единствено при обективна невъзможност обучението да е присъствено, като се отчита и фактът, че има специалности във висшето образование, при които то не може да се извършва онлайн – например в медицината. Безпрецедентният период на онлайн обучение е разпространението на пандемията от Ковид, което отпадна със заповед на здравния министър от 1 април т.г.

За да се справят с високите сметки за отопление през зимата, от министерството са инициирали две програми за компенсиране на увеличените разходи на ВУЗ-овете за отопление на студенти и докторанти, ползващи студентски общежития. В изпълнение на двете програми до април т.г. държавата е отпуснала 2.7 млн. лв. финансиране, предвидени да достигнат за 31 хиляди студенти и докторанти.

За тазгодишното увеличение на разходите за отопление, още през август Министерството е създало специален Кризисен щаб. За да се подпомогне работата му, ведомството е изискало информация за публичните, социалните и обществените сгради и заведения, които потребяват природен газ за отопление и за подгряване на вода, и не могат да преминат на алтернативно гориво. Списъци с тези сгради ще бъдат изпратени в Министерството на енергетиката с цел подпомагане, съобщава още министърът на образованието.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина