БългарияГрадътНовини

В Стара Загора отказаха да изследват раните на Дебора

Петима съдебни лекари, които е трябвало да изследват нараняванията на малтретираното момиче в Стара Загора, са отказали да направят преглед и да дадат експертно заключение, като са си направили отвод, пише Дневник. Заради отказа им комплексната експертиза е възложена на лекари от друг съдебен район, съобщиха от Районната прокуратура в Стара Загора.

Експертизата е била назначена на 29 юли, за да се изследват нараняванията на 18-годишната Дебора.

Заключението е било възложено на екип от съдебни медици от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, които обаче на 31 юли (деня на мащабните протести както в Стара Загора, така и в други градове в страната) отказват да работят по случая и си правят отвод.

Заради това изготвянето на комплексната съдебномедицинска експертиза е възложено на вещи лица от друг съдебен район. В нея са включени съдебни медици, неврохирург, както и лекари по лицево-челюстна хирургия и хирург. По време на мащабния протест в града близките на Михайлова разказаха, че лекари от Пловдив ще прегледат момичето.

С постановление на наблюдаващия прокурор по делото е назначена и комплексна психолого-психиатрична експертиза на пострадалата. Двете експертизи ще бъдат изготвени по разследването за причиняване на средна телесна повреда, по което е повдигнато обвинение на 26-годишния Георги Георгиев. В момента той е в ареста след решение на Районния съд в града.

Съдебният лекар Теодор Стаматов прави първата експертиза на нараняванията на момичето. Заради обществения натиск и заключението му той бе временно отстранен от длъжност.

По-рано днес главният координатор на Експертния съвет по съдебна медицина към Министерството на здравеопазването доц. Александър Апостолов коментира пред Би Ти Ви, че е било задължително да се назначат допълнителни съдебномедицински експерти по случая в Стара Загора, при който мъж нападна 18-годишната си приятелка и й нанесе множество рани с макетно ножче.

Според Апостолов съдебният лекар в Стара Загора, който е извършил първоначалната съдебномедицинска експертиза, си е свършил „на онзи етап на провеждане на изследването добре работата“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина