ГрадътКварталиКриминалеНовини

Кметът на „Западен“ иска да се грижи за пасарелката в Прослав 

Видеонаблюдението е свързано с центъра на Общинска полиция и патрули следят за вандалски прояви

По инициатива на кмета на Пловдив Костадин Димитров в района на пасарелката в квартал “Прослав” вече има патрули от Общинска полиция, за да се минимизират вандалските прояви. Това обяви кметът на район “Западен” Тони Стойчева в БНТ подкаст “Къде живеем?” с Камен Коларов. Тя уточни, че от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ е поискан достъп за общинските служители до камерите за видеонаблюдение на обекта, за да се реагира моментално при вандализъм и да се подават сигнали във Второ районно управление. 

Вандалщина на пасарелката Модър-Царевец (СНИМКИ)

 “Търсим механизъм – юридически, НКЖИ, да възложат на районната администрация поддръжката на пасарелката срещу пари, които те ще ни превеждат. Аз бих поела тази отговорност. Пряко ние сме на няма и 2 километра от нея, а НКЖИ са в София. Разберете, че тази връзка, когато асансьорът тук е развален и те трябва да се обадят на фирмата или да ги контролират дали са оправили асансьора и така нататък, това е изключително тромава и бавна процедура”, каза Тони Стойчева. 

Във видеоподкаста „В Капана“ на Под тепето ви разказахме Как граждански активист влезе в кметски обувки?.

Тя обясни, че юридически все още не са измислили вариант за своеобразното аутсорсване, но юристите и в НКЖИ, и в районната администрация обмислят варианти.

 “Честно казано всички са много скептични към тази отговорност,  с която аз прецених, че мога да се нагърбя, но за мен е важно все пак да опитаме някакви варианти, защото е шокиращо майки с деца и възрастни хора да трябва да преминават линиите с риск за живота си, за да отидат в супермаркета или в детската градина. Съгласете се, че това е много неприемливо. Другото е просто отговорност и желание да си свършиш работата”, бе категорична Стойчева. 

Тя припомни, че въпреки желанието на хората, там не може да бъде построен подлез, защото линиите са ремонтирани по европрограма за модернизация, която не позволява каквито и да е намеси за определен срок. 

 “Втората причина е, че  дори да изтече този срок един подлез там би струвал толкова много пари, че общината едва ли би ги намерила да ги инвестира, а НКЖИ казват – ние сме осигурили пасарелка това е нашето задължение по проект. И третият, доста обективен критерии, за който разбрах е, че от страната на старата част на квартала всъщност минава огромна колекторна тръба на ВиК плюс газопровод”, обясни Стойчева. 

Заради това единственият вариант в момента е съоръжението да се поддържа в добър вид, за да могат без притеснение жителите на “Прослав” да го използват.  

 Цялото интервю с Тони Стойчева – кмет на район “Западен” в Пловдив, можете да гледате във видеото.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина