Новини

Радев: Решението за частична мобилизация в Русия е заплаха за сигурността

Решението на президента на Руската Федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война да се разиграва ядрена заплаха.

Това каза президентът Румен Радев след края на консултативната среща, свикана днес по-рано от самия него. На нея присъстваха служебният премиер Гълъб Донев, членове на кабинета и представители на службите. Заедно те обсъдиха последиците от ескалацията на войната в Украйна за сигурността, икономиката и социалната сфера.

По думите на президента стремежът към военна победа на всяка цена е заглушил призивите за мир. Разумът е отстъпил на оръжията. Той посочи, че референдуми в зона на бойни действия са правен абсурд и България няма да ги признае.

Въпреки че няма пряка заплаха за националната сигурност, страната ни работи за укрепване на своя отбранителен капацитет. България ще продължи да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО, каза още държавният глава. Той подчерта, че рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност.

„Като отговорен член на ЕС България подкрепя санкционната политика“, заяви Румен Радев.
Според него Европа трябва да търси ефективни механизми за минимализирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани, за които нестабилността расте все повече.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина