Новини

Президентът Румен Радев ще посети полигона „Нова село“

Италия поема днес ролята на т.нар. рамкова държава за бойната група на НАТО в България, създадена след нахлуването на Русия в Украйна, , съобщиха от Министерството на отбраната.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще присъства на официалната церемония на полигон „Ново село“. Той ще бъде посрещнат с почетен строй и ще приеме рапорта на командващия церемонията. Преди това през деня на учебния полигон „Ново село“ Румен Радев ще има среща с върховния съюзен командващ за Европа генерал Кристофър Каволи.

По време на церемонията ще бъдат наградени военнослужещи от българска и италианска страна с принос към изграждането на бойната група. На показ ще бъдат представени въоръжение и техника използвани от военнослужещите. От няколко месеца български и италиански военни формирования се подготвят на „Ново село“ в контекста на усилените мерки за бдителност в рамките на НАТО по Източния фланг.

Бойната група започна сформирането си през март, когато първите присъединили се към българския 42-ри механизиран батальон бяха американски военнослужещи с бойни машини „Страйкър“. Заедно с тях на полигона „Ново село“ тренираха военнослужещи от Великобритания и Гърция. В състава на групата ще се включат и албански военни.

На събитието на учебния полигон ще присъстват и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне, представители на дипломатическия корпус и на местните власти.

Многонационалната бойна група в България е част новосформираните бойни групи на НАТО в Прибалтика, Полша, Унгария, Румъния и Словакия в отговор на руското нападение в Украйна и засилване на сигурността по Източния фланг на Алианса.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина