„Овергаз“ ще получава газ от САЩ през Албания

Новини
Газ

Всяка от страните в ЕС търси начини да се откаже от газовата си зависимост от Русия

„Овергаз инк.“ се е договорила с „Екселерейт енерджи инк.“ от САЩ да поучава регазифициран втечнен природен газ ( LNG) през планирания терминал във Вльора, Албания. Двете компании са подписали меморандум, който предвижда двете страни да договорят доставката на до 1 млрд.куб. м годишно за 10 години, съобщава „Сега“. На сайта на компанията съобщение няма.

Успоредно с наложените санкции на ЕС над Русия заради нахлуването й в Украйна всяка от страните в общността търси начини да се откаже от газовата си зависимост от Русия.

Посочва се, че терминалът във Вльора ще се свърже с Трансадриатическия газопровод чрез газопровода Вльора – Фиер.

Оливър Симпсън, вицепрезидент „Търговия“ на „Екселерейт“, е цитиран да казва, че споразумението с „Овергаз“ е „първото от поредица, които ще дадат решение за липсата на диверсифицирани доставки в региона“.

Светослав Иванов, изпълнителен директор на „Овергаз“, определя подписването на това споразумение като „феноменален пример за напредъка по пътя към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Европа и по-специално на Балканите“.

В публикацията се посочва, че настоящото споразумение идва след предходни меморандуми между „Екселерейт“, „Снам“, „Албгаз“ и между „Овергаз“ и „Албгаз“, чиято цел е да се използва потенциалът за сътрудничество при изграждането на газопровод от терминала във Вльора до другата газова инфраструктура в Албания.

Снимка: gas.overgas.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.