НовиниРазследванеТемида

Окончателно: македонецът и софиянецът, задържани със 130 кг марихуана, остават в ареста

Апелативен съд – Пловдив потвърди взетите от Пловдивския окръжен съд мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо българския гражданин Б. Б. и гражданина на Северна Македония Г. М. Срещу двамата е повдигнато обвинение за държане на наркотично вещество в особено големи размери.

Припомняме, че македонският гражданин е задържан на автомагистрала „Тракия“ на 14.02.2024 г. при полицейска проверка по сигнал.

Задържаха македонец с 130 кг марихуана до Пловдив – ВИДЕО

В управлявания от него лекотоварен автомобил е намерено и иззето наркотично вещество, пакетирано и разпределено в кашони. Установено е, че става дума за  130 килограма марихуана на стойност повече от 2.5 милиона лева. В същия ден, в София, е задържан Б. Б. Той бил наблюдаван от служители на ДАНС как претоварва кашоните с марихуана от тежкотоварен автомобил ТИР, който бил превозил от чужбина, в лекотоварния, задържан по-късно на магистралата.

Пред апелативните съдии днес македонският гражданин заяви, че не е знаел, че транспортира наркотици, защото имал документи, че кара маратонки. Той поиска да бъде пуснат срещу парична гаранция. Б. Б., който също отрече причастност към престъплението, поиска домашен арест, като се позова на влошеното си здравословно състояние.

Апелативният съд прие, че определението на окръжния съд, с което са взети обжалваните мерки за неотклонение, е правилно и законосъобразно. Посочи, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение за участие и на двамата задържани под стража към престъплението, в което са обвинени. Действията на Б. Б. са били наблюдавани от служители на ДАНС, а Г. М. е заловен зад волана на микробуса, натоварен с иззетата марихуана.

И за двамата обвиняеми беше приета реална опасност от извършване на престъпление, ако им се определят по-леки мерки за неотклонение. Апелативният съд се мотивира с особената тежест на посегателството, която се определя от голямото количество наркотично вещество и съвместните усилия на няколко лица. Беше отбелязано и това, че преди няколко години македонският гражданин е бил осъждан на лишаване от свобода, което наказание е търпял в български затвор. Що се отнася до здравословното състояние на Б. Б., апелативният съд прие, че не е доказано да е влошено и несъвместимо с арестните условия.  

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина