ГласовеГрадътЖивотИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Общински съвет с второ „Да“ на Белащица за присъединяването й към Пловдив

Местният парламент за втори път каза „Добре дошли“ на белащенци с прегласуване на решението за разширяване границите на Община Пловдив с присъединяване на селото към града след провеждане на местен референдум.

Първото решение на съветниците бе върнато от областния управител с мотиви за незаконосъобразност заради протокол от ГРАО, според който внесената в ОбС подписка не събира гласовете на поне 25 процента от жителите на населеното място, тъй като 72 от парафите в нея са били некоректни. Появи се обаче втори протокол, според който цифрата на невалидните подписи е по-малка и според който подписката е валидна.

Един от най-ярките поддръжници на идеята Белащица да стане част от Пловдив- съветникът Константин Георгиев, който живее в селото, заяви пред колегите си, че е наблюдавал процеса по събиране на гласове и гарантира, че подписката е валидна. Всички изказали се на микрофон старейшини застанаха зад жителите на селото и подкрепиха присъединяването на Белащица към Пловдив, като критикуваха ръководството на община Родопи.

Думата бе дадена и на адв. Снежана Стефанова от Инициативния комитет в селото, която също атакува Община Родопи.

„Чувстваме се като във феодална държава, в която държавниците се опитват да запазят териториите си като дори обявяват война на поданиците си. Ние обаче сме граждани, а не териториални поданици. Гласовете са действителни, няма пречка да прегласувате свой акт. Действителните подписи са повече от допустимите от закона. Предното ви решение е законосъобразно“, заяви адв. Стефанова.

Така и стана. Съветниците с почти пълно единодушие прегласуваха решението си.

“ Неизбежно е околните села да минат към Пловдив. Ползват всичко в града- образование, инфраструктура, здравеопазване. 6 милиона коли влизат в града и от тези села. Градската система се натоварва, а данъците ги плащат на друго място, което не е редно за пловдивчани. Кметът и пловдивчани плащат всичко. За мръсния въздух персонална отговорност нося аз, а Родопи и Марица са в центъра на град Пловдив. За да получат услуга жителите на съответната община трябва да дойдат в Пловдив. Това са парадокси. Не знам друга община, в която да има административни сгради на две други общини вътре“, обясни в кулоарите на местния парламент пред журналисти кметът Здравко Димитров.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина