ГрадътКварталиНовиниОбщина Пловдив

Общината иска да прекрати търга за ресторант „Ловен парк“ поради нецелесъобразност

Да се отмени отдаването под наем на ресторант „Ловен парк“ за срок от десет години ще поиска кметът Костадин Димитров от общинските съветници на предстоящата сесия на местния парламент този четвъртък. От общината са преценили, че така проведена процедурата е нецелесъобразна, а и знаковото заведение край Гребния канал не е вкарано в Годишната програма за управление и разпореждане с общинските имоти. Въпреки, че в търга има избран победител- фирмата „Файн Фуудс“, Димитров предлага дружеството да не бъде определено като такъв и цялата процедура да бъде прекратена.

Припомняме, че в края на мандата на Здравко Димитров общината пусна апетитния имот от над 3 декара с 1500 квадратни метра РЗП на търг за месечен наем, въпреки че той бе разпределен в графата за концесии. Това се случи по желание на фирма „Файн Фуудс“ на близкия до Зико бизнесмен Димитър Здравчев, която стопанисва „Ловен парк“ от 2005г. Зелена светлина за откриване на тази процедура на 18 септември миналата година даде общински съвет по предложение на самия Здравко Димитров, като това се случи от втория път- на предното си заседание съветниците го бяха отхвърлили.

В мотивите за търга се подчертаваше, че комплексът с ресторанта и хотелската част има нужда от ремонт, изчислен на стойност 608 хиляди лева. Предложението на Зико, прието от местния парламент, бе търгът да стартира с месечен наем от 7029 лева и срокът на договора да е 10 години. Реконструкцията на „Ловен парк“ обаче следваше да бъде извършена за сметка на наема- победителят в процедурата трябваше да инвестира собствени средства, които да приспадне от дължимото на общината за този период от десет години. „За изненада“ за победител в процедурата бе избрана фирмата „Файн Фуудс“, по чиято инициатива тя бе открита. Тя е предложила 7100 лева месечно, като се ангажира с инвестиция на стойност 610 хиляди лева, която да бъде извършена в рамките на първите 12 месеца. Така „Файн Фуудс“ следваше да плати наем на общината за 10-годишно ползване от общо 852 хиляди лева, но с приспадането той се свиваше до 240 хиляди лева, или 2 хиляди лева на месец.

Към днешна дата обаче тези условия не удовлетворяват новата градска власт в лицето на кмета Костадин Димитров. Той е получил изготвен доклад с предложение да не бъде определен победител в конкурса и процедурата да бъде прекратена като нецелесъобразна. Според заключението в доклада, не би следвало да се сключва договор с така обявените условия и при липса на приходи от наем за общината. Затова и Костадин Димитров ще предложи на общинските съветници този четвъртък да се съобразят с това като гласуват да не бъде определен победител в процедурата, а тя бъде прекратена, като на спечелилия търга да бъдат възстановени средствата за закупената тръжна документация, както и депозита за участие в конкурса.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина