БългарияНовини

Нови санкции за пътните нарушения

От 28 март влизат в сила нови санкции за нарушения по пътя. Текстовете са обнародвани в „Държавен вестник“, пише Mediapool. За различни нарушения вече ще се отнемат по-голям брой контролни точки. Младите шофьори със стаж до 2 години ще имат 26 точки, а всички останали – 39. В случай че бъдат отнети всички, книжката ще се губи за шест месеца.

Променя се методът за отнемане при употреба на алкохол. Досега санкцията за всички с показание между 0.5 и 1.2 промила бе 10 точки. Занапред 8 ще се отнемат при нива от 0.5 до 0.8 и 12 точки в диапазон 0.8-1.2 промила. При повторно нарушение наказанието отнемане на 15-20 точки.

За отказ от тестване за алкохол или наркотици водачът ще се наказва 15 точки вместо досегашните 12. Това е сериозен проблем, тъй като често шофьори отказват да бъдат проверявани. Така те лесно могат да се измъкнат от прокурорско разследване, макар че губят книжката си заради отказа. Шофирането с над 1.2 промила обаче е престъпление и при него последствията може да са по-тежки.

Промяна има и при начина на наказване за превишена скорост. Вече ще се отнемат по 18 контролни, като се въвежда санкция и за повторно нарушение – 21 точки и 26 при системност.

За движение в аварийна лента ще се взимат 10 точки, а за движение в насрещното – 15 точки. Ще се отнемат и повече точки за неправилно изпреварване (13), за неспиране на знак „Стоп“ (8), за ползване на телефон без хендсфри (8), за шофиране без колан (10), за отнемане на предимство на пешеходна пътека (10) и др.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина