БългарияНовиниПод лупа

Независима експертиза търси причините за замърсяването на водата в село Брестовица

Проблемът с питейната вода в Брестовица засяга близо 4000 жители

Обследване, което трябва да установи  причините, които водят до повишеното количество на манган в питейната вода на село Брестовица ще бъде назначено до няколко дни. Техническата експертиза ще бъда извършена от специалист хидрогео-химик, който в двумесечен срок да установи причината за внезапното покачване на стойностите на мангана във водата. Това обеща пред жителите на родопското село областният управител Дани Каназирева. Заради водната криза в Брестовица живеещите в селото инициираха извънредна среща с представители на Областна управа, ВиК-Пловдив и на Басейнова дирекция. На срещата присъстваха и кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и председателят на ОбС „Родопи” Георги Цанков.

През февруари в селото бе установено наднормено съдържание на манган в питейната вода. Още тогава от община „Родопи“ препоръчаха временно тя да не се използва за питейни нужди и готвене.

От ВиК-Пловдив увериха, че са взети всички необходими мерки, за да се подобри качеството на водата. Чрез допълнително окисляване манганът от разтворим се преобразува в неразтворимо състояние. Специална  филтърна система ще улавя твърдите частици и така те лесно ще бъдат премахнати от водата. Инсталацията вече е поръчана и ще бъде монтирана до края на летните месеци.

„Исканата експертиза ще даде отговор на въпроса за причината, защото взетите мерки са само временно решение. Ние трябва да търсим трайното решение на проблема. Още с установяване на проблема беше направена среща между ръководството на община „Родопи” и ВиК-Пловдив. За влошеното качество на водата в Брестовица веднага сезирахме и държавните институции в лицето на Областна управа. За съжаление решаването на проблема не зависи пряко от нас като община. Ние като институция ще съдействаме и каквото трябва ще го направим”, каза кметът Павел Михайлов.

Проблемът с питейната вода в Брестовица засяга близо 4000 жители. В залата на местното читалище обаче се бяха събрали едва около 50-тина души. Според хората реалното решение е проектът за каскада „Въча”. Те смятат, че едва тогава в Брестовица ще пият чиста питейна вода.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина