Новини

Не се налага затваряне на магистрала „Марица“ заради пожарите

Обявено е бедствено положение в четири общини- Харманли, Свиленград и Любимец и Хасково, поради бушуващите в областта, пожари. Затрудненията с локализирането на пожарите заради силния вятър са причината община Хасково да остане в бедствено положение. На местата е повикан булдозер от Мини „Марица-изток“, който вече работи на терен, обяви пред БНР областният управител Минко Ангелов.

По-рано днес Минко Ангелов добави още, че се обмисля затварянето на магистрала „Марица“, за да се избегнат пътни инциденти. Малко по-късно директорът на пожарната гл. комисар Николай Николов каза пред БНТ, че засега няма да се стигне до затваряне на магистралата, защото огънят все още е далеч.

Въпркеки изгорелите необитаеми постройки, засега няма опасност за жителите. Щетите тепърва ще се оценяват. 

От Пътна Агенция съобщават, че движението  по пътя в участъка Любимец-Йерусалимово ще е временно ограничено поради задимяване на пътното платно. От агенцията предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходни маршрут, който включва и АМ „Марица. Трафикът в района се регулира от “ Пътна полиция“.

Продължава гасенето на пожара край Елешница

Въпреки намесата на над 70 пожарникари, горски служители и доброволци, които дежуриха цяла нощ, пожарът край панагюрското село Елешница още не е овладян, съобщи БНТ. До късно снощи хеликоптер на авиобаза „Крумово“ се е опитвал да потуши пламъците, разпалени от силния вятър, но без резултат. В гасенето се включи отново и военен хеликоптер.

Продължава пожарът между селата Белила и Проход

Пожарът между средецките села Белила и Проход също продължава да гори. Той вече е обхванал близо 1500 дка сухи тревни площи и смесени гори.

Имало е опасност от навлизането на пожара в село Проход, но за щастие ситуацията е била овладяна. На място са 4 противопожарни автомобила и екип но Държавното горско стопанство в Средец. Основна пречка на огнеборците е силният вятър.

Пожари и в Старозагорско

В село Пъстрово – старозагорско, също е локализиран пожар. По западните склонове около село Чирпан борбата с огъня продължава.

Очаква се пожарът да бъде овладян до следобяд, каза пред БНР заместник-кметът на Община Стара Загора Йордан Николов. Около 1700 декара са изгорелите горски насаждения при пожара.

В процес на потушаване са и няколко активни малки огнища, за които обаче няма притеснение и се очаква да бъдат потушени до обяд, съобщи областният управител Иван Чолаков. 

Изгорели са 5 обитаеми и няколко необитаеми постройки, но пострадали хора няма. Все още не са изяснени причините за пожара. Най-вероятната версия е късо съединение в изоставен имот. 

Старозагорските огнеборци са гасили още 7 пожара вчера. Изгорели къщи има в селата Преславен и Съединение.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина