БългарияНовиниПод небето

Над 37 милиона лева е рамката на проекта за бюджет на община „Родопи” за 2021

Парите са с близо 10 млн. лв. повече от миналата година

Общинското ръководство залага 360 хиляди лева за изработване на Общ устройствен план

През тази година ще започне работата по един от най-значимите за общината обекти – изграждане на нова детска градина в село Браниполе

Кметът на община „Родопи”  Павел Михайлов представи проекта за бюджет за 2021 година. Рамката беше обсъдена днес с кметовете на населените места и представители на всички политически сили, представени в местния парламент на „Родопи”. В залата на Общинския съвет присъстваха още заместник-кметовете Владимир Маринов, Борислав Иначев и Неази Таир, председателят на ОбС „Родопи” Георги Цанков, служители на общинска администрация.

За 2021 година бюджетът на община „Родопи” възлиза на 37 159 400 лева, което е с 9, 8 милиона лева повече от миналата година.

Държавната субсидия е малко над 14 милиона лева, а общо приходи общински дейности за 2021 година са  22, 8 милиона лева. През тази година списъкът за капиталовите разходи включва инвестиции в размер на 10 574 924 милиона лева. Извън тази сума са още малко над 2 милиона лева за проекти с финансиране по ДФ „Земеделие”.

Кметът Павел Михайлов каза, че бюджетната рамка е „балансирана” и очерта основните акценти в нея.

Сред приоритети са изграждане на ново улично осветление във всички населени места от община „Родопи”. Инвестицията е на стойност 1 321 460 милиона лева, която ще бъде изплащана разсрочено за срок от 5 години. Ще бъдат подменени 70 елтабла, а 6 хиляди стари улични лампи ще бъдат сменени с икономични LED-тела. Нови лампи ще бъдат сложени и в парковете.

Само за миналата година общината е похарчила 275 хиляди лева разход за улично осветление. След тази инвестиция очакваме икономия от близо 40 %. Ефектът ще бъде огромен”, коментира кметът Павел Михайлов.

За 2021 година общинското ръководство залага 360 хиляди лева за изработване на Общ устройствен план на общината. Предвиден е ресурс и за поставяне на нови спирки във всички населени места, като освен монтажа е заложено още разполагането на информационни табла, а 60 % от съоръженията ще бъдат захранени с електричество.

Предложението ни е спирките да бъдат еднакви за всички населени места. Щом сме община означава, че трябва да имаме общи неща”, информира заместник-кметът Владимир Маринов.

През тази година ще започне работата по един от най-значимите за общината обекти – изграждане на нова детска градина в село Браниполе. Проектът е на стойност 4, 6 милиона лева, като 3 милиона са осигурени по програма на Министерството на образованието, а 1,6 милиона лева- с постановление на МС.

В края на миналата година общината получи държавни средства за изграждане на канализацията в Устина – 1, 6 милиона лева и още 850 хиляди лева за саниране сградите на училищата в селата Марково, Кадиево и Ягодово. 200 хиляди лева са отпуснати за сондаж и помпена станция за водоснабдяването на зоните Бряновщица и Върховръх.

Осигуряването на публичен ресурс от държавата е трудна задача. Причината е, че държавният и общинският бюджет си приличат – те имат рамка. Но това в никакъв случай не означава, че ще се откажем, че ще спрем да водим разговори с държавните институции и да настояване за финансиране по важни за нашата община проекти”, коментира още заместник-кметът Владимир Маринов.

Приоритет в бюджет 2021 са извършването на основен ремонт на дървената покривна конструкция на кметството в село Оризари за близо 72 хиляди лева и на спортната зала в Брестовица за 216 хиляди лева, изграждане на детски ясли в село Брестник – 150 хиляди лева и стартиране на първия етап от проекта за канализация „Военен блок” в село Белащица.

Важен обект за общинското ръководство през тази година е подмяната на водопроводната мрежа в село Брестовица и решаване на проблема с водата за хората в населеното място.

Предвидените средства в бюджет 2021 за текуши ремонти са в размер на 2 153 800 лева. Парите ще бъдат вложени в ремонт на административните сгради, детските градини, текущи ремонти на уличната мрежа и общинските пътища.

За допълнително подпомагане на Спортните клубове на територията на община „Родопи” са планирани 30 хиляди лева, а за читалищната дейност допълнителната субсидия е в размер на 40 хиляди лева.

Присъстващите кметове направиха изказвания, коментари и предложения и всички благодариха на общинското ръководство.

Това е проектът за бюджет, който ние предлагаме – балансиран и напълно реалистичен, съобразен с нуждите и желанията на всяко населено място, обобщи на срещата кметът Павел Михайлов.

Проектът за бюджет ще бъде предложен за обществено обсъждане на 8 февруари от 10:30 часа в читалищната зала на село Цалапица.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина