КултураНовини

Гледайте премиерата на спектакъла „Каменното цвете“

Премиера на спектакъла на Кукления театър „Каменното цвете“ ще се състои тази вечер от 18:00 ч. в Пловдив. Пиесата е на сръбската авторка Мила Машович-Никулич. За пиесата си тя споделя:

Разказвайки старата Уралска приказката, опитах да ѝ дам не само нов облик и драматична форма, но също така и нов смисъл – ново значение. Вместо да бленуват за материални неща, гледайки тази пиеса, децата ще започнат да мечтаят за свои подвизи за свои творения, създадени със свои ръце, със свой труд, храброст, упоритост и любов.“

Премиерата на спектакъла е част от серията събития, посветени на 75-тата годишнина на Държавен куклен театър – Пловдив. Тя е специална и защото „Каменното цвете“ събира отново на пловдивска сцена хората, оставили едни от най-дълбоките следи в българското куклено-театрално изкуство.

Красивата история на сръбската авторка за това, че материалните неща не могат да изпълнят сърцето с радост и не са по-ценни от любовта, оживява на сцената под режисурата на проф. Славчо Маленов – доайен на куклената режисура не само у нас. Завръщането му в Пловдив е страхотен шанс както за екипа на театъра, така и за зрителите, да се докоснат до неговия марионетен театър, до неговата лирична изразност.

 „Драматургията е интригуваща, предлага на актьорите интересни роли, всяка от които е значима, има къде да се видят художническите постижения, да се чуе музиката. Спектакълът е семеен и разглежда темата за любовта. И децата в най-ранна възраст знаят, че това е силата, която свързва хората“, казва проф. Маленов за постановката.

Тандемът Силва Бъчварова и проф. д-р. Васил Рокоманов са автори на красивата, приказна  сценография на спектакъла. Техните цветни, експресивни марионетки и изчистен декор пренасят публиката в магичен свят, където всичко е възможно. Сценографският екип е реализирал над 150 спектакъла на различни сцени в страната и чужбина, като техни визии са част от репертоара на пловдивския куклен театър още от 80-те години на ХХ век. В тяхната работа акцент са куклите – те са водещото във визуалната изразност и на „Каменното цвете“.

Музиката към спектакъла е дело на Владимир Джамбазов, един от знаковите театрални композитори, работил в България, Германия, САЩ, Япония, Австрия, Хонг Конг. Ювелирно създадените марионетки са изработени от Петър Чекуров – един от най-добрите кукломайстори в световен мащаб. Водени умело от актьорите Ивелин Николов, Венцеслав Димитров, Евдокия Енчева, Елин Стоянова и Даниела Русева, те изненадват със своите възможности и детайли.

Заповядайте в Държавен куклен театър – Пловдив и на 3-ти декември от 10:30 и 11:45 ч. , за да се насладите на класически марионетен спектакъл за най-чистото чувство – любовта!

Билети – на касата на театъра, в мрежата на Eventim и онлайн на eventim.bg.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина