Новини

Германски провинции криминализираха публичното използване на символа Z

Няколко германски провинции обявиха, че публичната употреба на руския символ Z (Зет) като израз на подкрепа за войната на Москва в Украйна ще се наказва със закон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мъже с путинския Z на якетата обикалят из Капана

Законодателката от правителството на провинция Берлин Ирис Шпранглер каза в публикувано днес изявление за в. „Тагесшпигел“, че в случаи, когато може да се установи свързано с войната съдържание при използването на бели букви Z, каквито могат да се видят върху руски военни машини, това естествено означава одобрение на агресивната война. То ще се наказва със закон и „ще се намесваме незабавно“.

Шпранглер се позова на член 140 от наказателния кодекс, което прави одобрението на някои нарушения наказуемо. Санкцията предвижда до 3 години затвор или глоба.

В петък провинциите Долна Саксония и Бавария обявиха, че ще криминализират използването на този символ. Не приемаме одобряването на престъпления, които нарушават международното право, каза баварският министър на правосъдието Георг Айзенрайх за ДПА.

В град Щутгарт и провинция Северен Рейн-Вестфалия законодателите се изказаха в подкрепа на забраната на символа Z.

„Символът Z на Путиновия фашизъм трябва да бъде забранен в цяла Германия“, написа в Туитър Йоахим Щамп – министър по въпросите на бежанците в Северен Рейн-Вестфалия.

Буквата Z се използва в Русия като съкращение на логунга „За победа“, според руското министерство на отбраната. ДПА посочва, че Z се използва, въпреки че в руската азбука няма такава буква.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина