АктуалноБългарияГероите на деняЕвалаЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Дете поправи счупената велостойка в Капана – ВИДЕО

5 минути и 3 гайки – това бе необходимо на Илия Хераков, за да свърши работата сам и да отсрами общината – ВИДЕО

Оказа се, че 10-годишният пловдивчанин редовно поправял пейки и люлки

В продължение на месеци единствената в Квартала на творческите индустрии стойка за паркиране на велосипеди се държеше само на един болт и никой не смееше да остави колелото  си там, въпреки, че друго такова място в Капана няма.

В първата десетдневка на март съоръжението буквално “хвана крака” и всяка сутрин работещите в квартала го намираха в различни пози.

Екипът на Под тепето алармира отговорните институции и със статията Невероятните приключения на една велостойка в центъра на Пловдив. Тя започва така ”Велотранспортът е бъдещето на Пловдив. Това чуваме често от представители на местната власт.” В действителност  продължава така:

Едно дете на 10 години даде пример на служители на реда, проверяващи за тротоарно право, патрулиращи охранители, комунални работници, общинари…, които месеци наред преминаваха покрай счупената “невидима” стойка за колелета.

5 минути, 3 гайки и 12 стотинки – това бе всичко необходимо на Илия Хераков, за да свърши работата сам.

Работа, която тези, на които им се плаща да я правят, не успяха да свършат за няколко месеца?!

10-годишният пловдивчанин вижда счупената стойка, докато е на разходка с майка си и баба си. Майката му разказва, че е чела за “приключенията ѝ” в Под тепето, а нашият репортер мина покрай тях, точно в момента, в който Илия заяви, че ей сега ще я поправи.

За минута направи оглед, установи, че му трябват три гайки, изтича до близката железария на „Широкото” в Капана и се зае за работа.

Докато навива гайките на ръка и обяснява, че утре ще дойде с ключ, за да ги натегне, а аз гледам с възхищение, близките му разказват, че Илия  редовно потягал пейки и люлки в квартала си до реката.

 

П.П.: Във въздуха остават да висят няколко въпроса:

Дойде ли времето децата да дават пример на възрастни политици, управници и администрация?

Да не би някой в Община Пловдив да е прецакал обществената поръчка за гайки?

Кога ще започне управата на града да прави нещо по същество, за да убеди все повече хора да оставят автомобилите и да се качат на велосипеди?

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

  1. Страхотен си Илия! Надявам се някой ден ти да застане на чело на града, защото показа на всички ни, че за да е прекрасен Пловдив, трябва да се гради, не да се руши! Бъди здрав, момче и продължавай все така!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина