АктуалноГрадътНовини

ГЕРБ с варианти за изход от кризата – всички без Борисов

Обсъждат премиерът да излезе в отпуск до края на мандата или да се състави ново правителство, но не с лидер Борисов

На среща при премиера Бойко Борисов са обсъдени няколко варианта за изход от кризата след многохилядните протести с искания за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според тях Борисов няма да бъде премиер, потвърдиха за „Дневник“ от ГЕРБ, съобщи dnevnik.bg.

Досега министри и депутати от управляващото мнозинство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ твърдяха, че няма необходимост правителството да подава оставка, тъй като предстои криза. Днес обаче Борисов заговори за консолидация и план за стабилност или друго решение. Също така той даде да се разбере, че ще вземе решение след Европейския съвет в петък и събота. Още четете тук.

Първият вариант бил правителството веднага да подаде оставка и да се върви към предсрочни парламентарни избори, тъй като другата голяма партия – БСП, заявява, че не иска да прави правителство в този парламент. Според партийци предсрочните избори са най-добрият вариант за ГЕРБ. За такива е готова единствено партията на Ахмед Доган ДПС, смятат във формацията на Бойко Борисов.

В ГЕРБ обаче не крият притесненията си от служебен кабинет на президента Румен Радев. Официално се твърди, че не е добре за страната по време на здравна и икономическа криза да няма парламент в рамките на месеци. Неофициално – има притеснения от проверки на третия кабинет на Борисов и реваншизъм, както и как ще се взема и харчи приетия от мнозинството дълго до 10 млрд. лв. за т.г.

Вторият вариант е, след като ГЕРБ преодолее вота на недоверие заради корупцията, който БСП внесе и предстои да се гласува идната седмица, да се върви към вот на доверие, при който депутатите от мнозинството да се въздържат и да свалят третия кабинет на Борисов. Така ще се задейства конституционната процедура и ГЕРБ ще вземе първа мандата в рамките на този парламент и да състави експертно правителство с друг премиер. Кой ще бъде той обаче от партията не коментират.

Този вариант може да се осъществи и ако мнозинството не подкрепи кабинета при вота на недоверие заради корупцията, който днес БСП внесе и се очаква да бъде дебатиран и гласуван другата седмица.

Третият вариант е Борисов да излезе в отпуск до края на мандата, а вицепремиерите да го заместват до края на мандата на този парламент. В същото време обаче да се сменят голяма част от сегашните министри.

По неофициална информация в ГЕРБ много се харесва Томислав Дончев за лидер, който да довърши мандата.

Четвъртият вариант според представителите на ГЕРБ, с които „Дневник“ разговаря, е в рамките на този парламент да се състави кабинет с представители на протестиращите партии, в който Борисов няма да е премиер. Такива телефонни разговори министър-председателят вече бил провел с леви и десни партии от протеста, като от ГЕРБ казват, че те са по инициатива на протестиращите.

Петият вариант бил ГЕРБ да настоява БСП да направи правителство с втория мандат в рамките на този парламент. Този вариант е малко вероятен, тъй като БСП не желае да прави опити за кабинет в този парламент, а и трудно би направила мнозинство.

Според представители на ГЕРБ все още не може от сега да се каже кой е най-вероятният вариант, но за тях изглежда, че другата седмица ще може да има развръзка на кризата. Ако правителството подаде оставка или бъде свалено при вот на недоверие или доверие, се върви към конституционна процедура, при която президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на този кабинет на първата политическа сила – ГЕРБ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина