Новини

ЕП осигурява повече боеприпаси за Украйна

Одобрено е финансиране за новия план в размер на 500 млн. евро, който предвижда увеличаване на европейското производство на боеприпаси и ускоряване на доставките 

Членовете на ЕП одобриха план за осигуряване на повече боеприпаси за Украйна. Законодателният акт в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) има за цел да ускори доставката на боеприпаси и ракети за Украйна и да помогне на държавите членки да попълнят арсеналите си. Чрез въвеждането на целенасочени мерки, включително финансиране в размер на 500 млн. евро, ASAP цели да увеличи производствения капацитет на ЕС, за да се справи с настоящия недостиг на отбранителни продукти, по-специално боеприпаси за наземни и артилерийски цели, ракети и техните компоненти.

Европейската комисия ще идентифицира, картографира и непрекъснато ще следи наличността на тези отбранителни продукти, техните компоненти и съответните суровини. С предложението се установяват механизми, принципи и временни правила за осигуряване на навременна и трайна наличност на тези отбранителни продукти за техните купувачи в рамките на Европейския съюз.

Ефективността на този регламент ще бъде оценена до средата на 2024 г., като се вземе предвид развитието на обстановката в областта на сигурността. Въз основа на резултатите може да се обмисли разширяване на обхвата на тези мерки и отпускане на допълнителен бюджет.

Европейската комисия внесе законодателния акт за ASAP на 3 май 2023 г., а през същия месец членовете на ЕП се съгласиха да задействат неотложната процедура на Парламента, за да ускорят одобрението на законопроекта.

Ръководителят на преговорния екип на ЕП Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния) заяви: „Днешното решение бележи значителна крачка напред за сигурността и отбраната на нашия Съюз, и по-специално в твърдата ни подкрепа за Украйна в лицето на продължаващата руска агресия. То ще повиши капацитета ни да реагираме на предизвикателствата в сферата на сигурността. Това е победа за Европа и за нашата колективна сигурност. Сега Парламентът е готов да преговаря със Съвета и се надяваме да постигнем съгласие възможно най-скоро“.

Планът бе прието с 446 гласа „за“, 67 гласа „против“ и 112 гласа „въздържал се“. Членовете на ЕП следва да започнат преговори със Съвета с цел постигане на политическо споразумение, което евродепутатите ще гласуват на пленарно заседание през юли.

Успоредно с това, евродепутатите работят по Акта за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки (EDIRPA), за да подкрепят сътрудничеството между държавите членки във фазата на обществените поръчки в областта на отбраната с цел запълване на най-спешните и критични пропуски.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина